Uite aici bacaliar, diferenta se poate observa mai bine la coada pestelui.

Moderator: Pacapescarul
Vali, bacaliarul este altceva, are o culoare mai galbui-verzuliu-maronie, la noi in Marea Neagra nu am vazut mai mare de 15-18 cm.In marea Nordului ajunge la 70-80 cm si este ruda cea mai apropiata a codului.valic wrote:Dle. Burian,
Pestele din poza a doua din cele 3 postate de dvs. lipovenii ii spun "bacalear" sau cam asa ceva .............
Amice, n-am niciun fel de experienta in pescuitul la mare, pentru ca doar de cateva ori am facut-o, nu mai mult de cinci ori sase, insa tin minte ca ultima data numai saracii d-astea am prins si unul dintre pescarii care se aflau in zona mi-a zis ca nu-s buni de mancat - asa-i ori ba?Claudiu wrote: CAINE DE MARE (Cainesc)
Guvidele "cainesc" nu se mananca! Mai exact, nu-l mananca nici pisica!Adar Marian wrote:Amice, n-am niciun fel de experienta in pescuitul la mare, pentru ca doar de cateva ori am facut-o, nu mai mult de cinci ori sase, insa tin minte ca ultima data numai saracii d-astea am prins si unul dintre pescarii care se aflau in zona mi-a zis ca nu-s buni de mancat - asa-i ori ba?Claudiu wrote: CAINE DE MARE (Cainesc)
PS - La Eforie Sud se-ntampla tarasenia, prin 2000 sau 2001.
Nene, nu stiu sa fie otravitori, doar balosi si (din auzite) rai la gust.Adar Marian wrote:Bine, asta sa zicem c-am priceput-o, insa as fi curios sa stiu si de ce, care-i motivul? Sunt otravitori ca si icrele de somn, au gust rau, sunt ososi?
Oricum pana la acea data pescuiam doar de pamplezir, ca n-aveam ce sa fac cu ei, doar nu era sa-i duc la bucataria hotelului, insa in anul ala am stat la niste cunostinte: casa, gradina, acareturi, gratar si tot restul, iar dupa episodul asta, chiar daca am revenit, mi-a fost imposibil sa mai retin vreun peste, de teama/jena c-or sa fie tot d-aia, am preferat sa-i cumpar din piata, odata ce, necunoscator fiind, pentru mine toti aratau la fel.
Ai dreptate, Vali !Valentin Petrovici wrote:Mariane cîinii sunt foarte uşor de deosebit de strunghil şi de caiele. Nu era un motiv să nu mai pescueşti. În sfîrşit asta este. Cît priveşte motivul pentru care nu se mănîncă nu l-aş putea preciza pentru că nu l-am gustat nici eu. Dar ştiu că are un miros aparte şi carnea este verzuie. Chinezii sau tailandezii mă îndoiesc că nu l-ar mînca. Dar noi.......Îmi aduc aminte că prin anii 70 aşa se spunea şi cu rechinul nostru de mare şi cu pisica de mare. Şi sunt adevărate delicateţe. De fapt pisica de mare nici acum nu prea se consumă pe la noi. Dar chinezii cumpără de la Obor în draci.
Pentru ca discutia deviaza putin de la topicul despre guvizi, am sa deschid topice separate despre pestii "mai rari" la unditele pescarilor la Marea Neagra.Valentin Petrovici wrote:Cezar eu am prins şi rechin şi pisică şi rîndunică. Am şi mîncat din toate. Îmi aduc aminte că mergeam cam în dreptul farului de la Tuzla vro 5 km în larg iar acolo era apa mică de tot şi caldă şi era plină de rechini la 1 m - 1m jumate. Acolo era cuibul lor şi se strîngeau să fete. La un moment dat puneam paragate cu guvizi în căîrlig. Veneam a doua zi şi le controlam şi era imposibil să nu avem 5-6-7 bucăţi. Îmi aduc aminte o secvenţă interesantă. Unul din rechini a fătat în barca noastră. Am aruncat toţi puii în mare. Erau cam cît un creion de mari. Rechinul îl jupoi de piele şi îl tai rondele de 2 cm grosime şi îl pun pe grătar. Cu lămîie te lingi pe degete. Batogul de rechin este demenţial. Pus puţin pe o plită....... Rîndunica fiind foarte rară pot spune că mai mult am gustat. Mîinile se cam încurcau deasupra castronului. Cît despre pisică.....prindeam la sanatoriu de la sud. Dădeam la chefal şi intrau pisici. Cam la 2-3 kg. Le dădeam drumul. În una din zile era cu noi Gigi vărul meu fie iertat care era vaporean şi el ne-a zis că se mîncă. Are carnea exact ca calcanul. In rest.....parcă aş mînca o saramură de stavride. Sau nişte barbun prăjit.
Prietene Cezar, asta cu "arhiva dumisale" mi-a placut grozavcezar wrote:....dar sunt convins ca dl.dr.Petru Burian ne va ajuta si cu partea stiintifica, inclusiv poze din arhiva dumisale.
N-as sustine acelasi lucru, odata ce pe digul mare de la Eforie Sud, aproape de capatul lui, numa' d-astia am prins o dupa-amiaza intreaga... Pescuiam printre stabilopozi c-o varga de trei metri la carne de scoica (midie).cezar wrote: Oricum, sunt destul de rari.
Ai nimerit "in casa lor", nene !Adar Marian wrote:N-as sustine acelasi lucru, odata ce pe digul mare de la Eforie Sud, aproape de capatul lui, numa' d-astia am prins o dupa-amiaza intreaga... Pescuiam printre stabilopozi c-o varga de trei metri la carne de scoica (midie).cezar wrote: Oricum, sunt destul de rari.
Guvidele "cainesc" nu se mananca! Mai exact, nu-l mananca nici pisica![/quote]cezar wrote: CAINE DE MARE (Cainesc)
Domnule Burian cred că este vorba despre Cocos De Mare (Blennius Sanguinolentus).Petru Burian wrote:Guvidele "cainesc" nu se mananca! Mai exact, nu-l mananca nici pisica!cezar wrote: CAINE DE MARE (Cainesc)
Domule Petrovici aproape exact. Am destelinit misterul + o dovada elocventa despre confuziile pe care le pot genera denumirile populareValentin Petrovici wrote:Domnule Burian cred că este vorba despre Cocos De Mare (Blennius Sanguinolentus).