Pescuitul in Marea Neagra
Moderators: PETREMAN, costin stefanescu
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Uite ce mai zice lumea despre ansoa asta mica:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/ ... sebit.html
http://www.realitatea.net/ansoa-se-alat ... 42947.html
Bla bla, etc...
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/ ... sebit.html
http://www.realitatea.net/ansoa-se-alat ... 42947.html
Bla bla, etc...
Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
Ma rog, cum spuneti dvs.Petru Burian wrote:Dom' Claudiu, un pescar ca dvs. ar trebui sa folosesca DEX-ul pt. literatura si nu pt. argumente biologice.
In clasificarea organismelor, dupa Familie vine Genul si apoi Specia => ca Hamsia este ruda, dar mai indepartata si cu şprotul si sardeaua.
Eu am mancat ansoa de mai multe ori si pot sa spun cu toata convingerea ca are un gust deosebit ce nu se compara sub nicio forma cu al hamsiei.
Ataaaat!

Costine chiar sunt curios ce-o sa iasa. Cred, totusi, ca o sa iasa o simpla hamsie la borcan, nicidecum ansoa.costin stefanescu wrote:Claudiule,si eu stiu tot asa,hamsia e ansoa,chiar o sa-mi cumpar niste hamsie si o sa-o bag la borcan,sa vedem ce iese!
Ce naiba, daca hamsia era ansoa, se mai vindea marinata la pret de 2 lei? Hamsia e un peste ieftin, nu se compara cu ansoa.
Grele, bre...
Claudiu- gustul acela e dat datorat felului in care e conservat pestele. SE TINE TIMP DE O LUNA, O LUNA JUMATATE IN SARE, INGROPATI IN SARE CHIAR, APOI SE SCOT FILET CU FILET, SE SPALA SI SE USUCA INDIVIDUAL CU SERVETELE, APOI SE BAGA IN BORCAN CU ULEI DE MASLINE SI CE MIRODENII VREI TU. Si aici nu mai vorbesc din ce am citit, am facut chiar eu. Am dat link pe wikipedia cu european anchovy ieri, iar daca citesti acolo o sa vezi ca da denumirea in fiecare tara unde se gaseste acest peste. La Romania scrie "hamsie". Iata si o poza cu ce am facut eu 

Diferenta e ca strainii stiu sa isi vanda marfa, stiu sa ii faca o imagine, stiu sa faca un preparat. Si stiu sa valorifice orice . Ceva ce noi nu stim. Ca sa iti faci o idee- eu scot vongole de la noi din mare si le mananc. La carrefour costa un borcan de 100 g carne de vongole 30 40 de lei. La eforie sunt moca. Si sunt multe. Dar alea nu sunt bune pentru ca suntem in Romania si cu siguranta nu sunt vongole nu ?
)

Zargane, imi mananci ficatu', frate !
Neneeee, ansoa nu e hamsia noastra din Marea Neagra. Poti sa-mi arati douaj'de mii de borcane si moduri de preparare a hamsiei, ca tot nu o transformi in ansoa aia pe care o gasesti in Atlantic si Mediterana.
Pe bune, tu ai mancat ansoa la borcanel d'ala scump, cum ii zici tu?

Neneeee, ansoa nu e hamsia noastra din Marea Neagra. Poti sa-mi arati douaj'de mii de borcane si moduri de preparare a hamsiei, ca tot nu o transformi in ansoa aia pe care o gasesti in Atlantic si Mediterana.
Pe bune, tu ai mancat ansoa la borcanel d'ala scump, cum ii zici tu?
E peste migrator. Ala din mediterana vine si in marea neagra. Prin Bosfor. Si da. am mancat cam orice. Imi iau cate un borcan d-ala mic pe saptamana cel putin. Nu se vede ca sunt obsedat? Si am asistat si in italia la pescuitul de "alici" care e ansoa care e hamsie. Am impresia ca tu esti Gica contra acum.
European anchovies are abundant in the Mediterranean and formerly also the Black and Azov seas (see below). They are regularly caught on the coasts of Abkhazia, Bulgaria, Croatia, France, Georgia, Greece, Italy, Romania, Russia, Spain, Turkey and Ukraine. The range of the species also extends along the Atlantic coast of Europe to the south of Norway. In winter it is common off Devon and Cornwall (United Kingdom), but has not hitherto been caught in such numbers as to be of commercial importance.
European anchovies are abundant in the Mediterranean and formerly also the Black and Azov seas (see below). They are regularly caught on the coasts of Abkhazia, Bulgaria, Croatia, France, Georgia, Greece, Italy, Romania, Russia, Spain, Turkey and Ukraine. The range of the species also extends along the Atlantic coast of Europe to the south of Norway. In winter it is common off Devon and Cornwall (United Kingdom), but has not hitherto been caught in such numbers as to be of commercial importance.
Eu pun frana !
Daca mai stie cineva de p'aci, care-i treaba cu ansoa asta, sa spuna, frate, daca nu, ramane ca fiecare sa creada ce doreste despre acest micut dar minunat pestisor.

Daca mai stie cineva de p'aci, care-i treaba cu ansoa asta, sa spuna, frate, daca nu, ramane ca fiecare sa creada ce doreste despre acest micut dar minunat pestisor.

după cum zice wikipedia, şi aşa poate încetează polemica asta :
Black Sea and Azov Sea
In areas around the Black Sea, the European anchovy is called gávros in Greek, hamsie in Romanian, ქაფშია (hamsia) or ქაფშა (hamsa) in Georgian, hamsi in Turkish, hapsi in Pontic dialect of Turkish...
Mai pe scurt, hamsia noastră este anşoa. Să zici că nu e aşa, e ca şi cum ai spune că pulpa de porc lasată la sărat şi uscat, nu este prosciutto Produsul anşoa de pe raft, cel în borcănele mici de arată frumos, are preţul aşa ridicat datorită procesului de producţie migălos şi de durată, după cum urmează:
In this case is a French market in Europe to sell anchovies in oil
Just like their salted cured counterparts, these fish must be fresh caught in order to ensure flavor. The fish are immersed in salt brine to clean them and then packed into very large drums with salt and strong brine. After curing for two months the fish are then cleaned of their fins and any left over hard pieces before undergoing repeated rinsing in salt water to remove scales and skin. Each anchovy is then filleted by hand, removing the bones and leaving two fillets per tiny fish. These fillets are now ready to be jarred or put into tins with olive oil.
http://www.lifeinitaly.com/food/anchovies.asp
Black Sea and Azov Sea
In areas around the Black Sea, the European anchovy is called gávros in Greek, hamsie in Romanian, ქაფშია (hamsia) or ქაფშა (hamsa) in Georgian, hamsi in Turkish, hapsi in Pontic dialect of Turkish...
Mai pe scurt, hamsia noastră este anşoa. Să zici că nu e aşa, e ca şi cum ai spune că pulpa de porc lasată la sărat şi uscat, nu este prosciutto Produsul anşoa de pe raft, cel în borcănele mici de arată frumos, are preţul aşa ridicat datorită procesului de producţie migălos şi de durată, după cum urmează:
In this case is a French market in Europe to sell anchovies in oil
Just like their salted cured counterparts, these fish must be fresh caught in order to ensure flavor. The fish are immersed in salt brine to clean them and then packed into very large drums with salt and strong brine. After curing for two months the fish are then cleaned of their fins and any left over hard pieces before undergoing repeated rinsing in salt water to remove scales and skin. Each anchovy is then filleted by hand, removing the bones and leaving two fillets per tiny fish. These fillets are now ready to be jarred or put into tins with olive oil.
http://www.lifeinitaly.com/food/anchovies.asp
Mai am un singur dor, în liniştea serii, să mă lăsaţi să mor, la marginea mării
N-ar fi rau sa-si dea si Cezar cu parerea, ca-l stiu un fin observator si un mare degustator de peste.
Cezar, daca ai idee, nu te abtine, lamureste-ma si pe mine, ca numai de pererea ta tin cont in situatia de fatza. Ce scrie pe internet... nu ma lamureste, pentru ca oricine poate scrie orice in ziua de azi pe internet. Pe cine sa mai crezi ?!
Cezar, daca ai idee, nu te abtine, lamureste-ma si pe mine, ca numai de pererea ta tin cont in situatia de fatza. Ce scrie pe internet... nu ma lamureste, pentru ca oricine poate scrie orice in ziua de azi pe internet. Pe cine sa mai crezi ?!

Andyman ti-a dat citat cu reteta de care iti povesteam mai sus. Ba chiar cu denumirea in romana. Eu la fel. Peste tot scrie la fel. Oriunde ai cauta. Pe ce te bazezi tu acum Claudiu? Serios... Dovezi empirice contra "mie nu mi se pare a fi acelasi peste". C'mon!
-
- Moderator
moamaaa ce Toma necrediciosul esti frate !
,pai daca scrie si-n wiki de ce nu crezi,treaba e ca la noi probabil e mult mai putina decat in Med ,asa ca la noi la tot pmm-ul ii zice popular hamsie

-
- Moderator
m-am desumflat cand am citit ca trebuie tinuta 2 luni in sare,ma intorc la borcanele 

Zargane, ma bazez pe gustul acelei "ansoa", care n-are nicio legatura cu gustul hamsiei. Vad ca nu vrei sa pricepi. Nu este vorba de saratura sau alte rahaturi cum ar fi condimentele. Este vorba de gustul pestelui in sine. Eu nu simt gustul hamsiei atunci cand savurez ansoa. Probleme, ceva?
Dati-mi voi exemple cate vreti de pe net, ca eu stiu una si buna: hamsia e hamsie, ansoa e ansoa.
Dati-mi voi exemple cate vreti de pe net, ca eu stiu una si buna: hamsia e hamsie, ansoa e ansoa.
Sarea usuca pestele. Atunci cand se usuca isi schimba textura, gust. Si lamaia are un efect de genul. De aceea ansoa are gustul ala.
-
- Moderator
sa dea dracii,prima data cand gasesc hamsie la obor cumpar si le fac special pt tine,prin primavara se fac,taman bine sa-ti trimit un borcan!
Claudiu, fără supărare, eu cred că ţie îţi este greu să accepţi faptul că hamsia pe care ai mâncat'o atâţia ani prăjită prin staţiuni sau la tine acasă este totuna cu anşoa, care de fapt este o hamsie mai procesată, şi normal că nu se compară gustul de hamsie sărată făcută de tine acasă la borcan, cu anşoa făcută după nişte retete tradiţionale din altă ţară.
Mai am un singur dor, în liniştea serii, să mă lăsaţi să mor, la marginea mării
Baiiii !!!
Posibil, baieti, posibil...
Astept, totusi si parerea lui Cezar.
Daca Cezar spune ca-i hamsie, atunci, hamsie este.

Posibil, baieti, posibil...
Astept, totusi si parerea lui Cezar.
Daca Cezar spune ca-i hamsie, atunci, hamsie este.

Hehehe! Cel mai viu topic!!!
Respectele mele domnilor!
Pana intra Cezar, cu bucurie declar si eu ca sunt sigur ca anchoa este hamsia noastra cea de toate zilele.
De altfel, la inceputul anilor 80, cand se mai gasea din abundenta in apele noastre, la Gura Portitei inca se mai preparau in cantitati uriase direct la cherhanaua de pe plaja (cam in locul restaurantului de astazi). O mare parte parte din cantitate pleca direct la export. Cealalta parte devenea proteina de baza pentru elevii / studentii care se incapatinau sa "piarda" cvasi-totalitatea vacantei de vara pe acolo...
Obtineai cu 5 lei o punga "de un leu" plina de anchoa (preparata, sarata, ne-filetata).
Daca doreai sa mai variezi meniul, te duceai la 04,00 dimineata cand se intorceau pescarii de pe mare si achizitionai in aceleasi conditii hamsia proaspata. Cand venea "mandatul postal" de acasa, cu banii pentru "intors acasa" pentru a "n" oara...
faceai o pauza de anchoa si treceai pe gogosi cu vin si alte bunatati...
Cu putin noroc si cu talent de negociator mai potriveai o pastrama de sturion sau cate un calcanas (dar numai daca te dovedeai un bun partener de cantece, voiebuna si bine inteles Krepkaia) 

Pana intra Cezar, cu bucurie declar si eu ca sunt sigur ca anchoa este hamsia noastra cea de toate zilele.

De altfel, la inceputul anilor 80, cand se mai gasea din abundenta in apele noastre, la Gura Portitei inca se mai preparau in cantitati uriase direct la cherhanaua de pe plaja (cam in locul restaurantului de astazi). O mare parte parte din cantitate pleca direct la export. Cealalta parte devenea proteina de baza pentru elevii / studentii care se incapatinau sa "piarda" cvasi-totalitatea vacantei de vara pe acolo...

Claudiule, toţi aveţi parţial dreptate. Ca specie, este hamsie-hamsie, dar :Claudiu wrote:N-ar fi rau sa-si dea si Cezar cu parerea, ca-l stiu un fin observator si un mare degustator de peste.
1. pentru a deveni "anchoa", trebuie să fie neapărat de Mediterana, pescuita între septembrie şi noiembrie (cand este suficient de grasa).
2. mai departe, este vorba de tehnologia de preparare. Se ţine cam două luni în saramură de o anumită concentraţie, apoi se lasă la svantat, se filetează şi se mai pune un anumit număr de zile într-un baiţ special, cu diverse arome.
Apoi, se svantă iar şi se asează, MANUAL, în cutii sau borcane. Sunt şi variante cand fileul de anchoa se face rulou, avand la mijoc o boabă de capere, o feliuţă de măslină, o jumătate de migdală, etc. Se toarnă ulei de măsline peste fileuri, se mai adaugă ceva arome şi se trece printr-un cuptor preîncălzit la 120-130 grame. Apoi se etichetează şi...la livrare.
Hamsia de Marea Neagră este excelentă preparată proaspătă, în timp ce hamsia de Mediterana...nu este bună proaspătă. Diferă salinitatea şi mai ales, planctonul cu care se hrăneşte.
De unde ştiu ? Un prieten al meu, francez de baştină, are o mică fabrică de anchoa, langă Bordeaux. Mi+a explicat azi, pe larg, la telefon.
Mi-a mai zis că a importat şi vreo 50 de tone de hamsie din Bulgaria, părea că arată la fel cu cea cumpărată la Bursa din Marsilia, dar...n-a mers.
S-a păcălit şi el, s-a lăsat furat de aspect.
Deci, hamsia cunoscută de noi (de M.Neagră) are un gust şi particularităţile ei, pe cand hamsia de Mediterana este materia primă pentru anchoa din comerţ. Apropo, cea mai bună anchoa se prinde langă ţărmul I.Corsica.