Pescuitul in Marea Neagra

Pescuit fără taxe, doar cu permisul de pescuit

Moderators: PETREMAN, costin stefanescu

Claudiu

Re: Pescuitul in Marea Neagra

Post by Claudiu »

Zargan wrote:Daca exista buton de like iti dadeam un like.
In legatura cu intrebarea (daca imi era adresata mie)- pescuiesc de relativ putin timp la mare dar am prins aceleasi specii ca tine cu exceptia acestei "galea", care, apropo, e singura specie de peste din marea neagra pe care o poti gasi la acvariul din Constanta. Stupid nu? (in afara de sturioni care sa spunem ca nu e specie de mare per total)
Daca ai prins la fel ca si mine, randunica de mare, calcan, cambula si celelalte specii mai obisnuite, sa le spunem asa, chiar te invidiez ca in asa scurt timp ai reusit performante pe care eu le-am atins intr-o viata. ;)
Zargan

Post by Zargan »

Nu. Nu am prins randunica si nici calcan. Dar nici nu am avut ocazia sa ies in larg pentru a face asta. Sunt mult mai mic ca voi. Daca cumva iti faci griji ca vreau sa par un pescar mai mare decat tine, stai linistit. Nu vreau asta. Tu si inca 2 persoane sunteti motivul pt care mi-am facut cont aici. Forumul asta ofera informatii valoroase, si ele vin in general de la 3 persoane. Dar hai sa lasam aroganta la o parte te rog... pentru ca exista riscul sa ajungem ca pescarii din Portul Tomis care traiesc in universul lor si nu pot sa conceapa nimic mai mult de atat. Daca am citit mai mult ca unii dintre utilizatorii de aici nu inseamna ca atunci cand zic ceva vreau sa par destept sau cunoscator. Sunt doar curios si astept raspuns din partea unor oameni mai experimentati. Si poate ca am fost si eu arogant azi vis-a-vis de Andrei care crede ca daca hamsia nu suna a anchois nu e anchois. Dar, sa fim seriosi- Andrei nu pare a fi cel mai destept om de pe forumu asta. Eu daca nu stiu nimic in legatura cu un subiect tac din gura si stau in banca mea.
Claudiu

Post by Claudiu »

Daca esti mult mai mic, atunci lasa tu mai intai aroganta si cauta sa asculti fara a incerca sa epatezi, ca nu vei castiga nimic prin asta.
De citit stim cu totii sa citim, suntem o tara de cititori... Cand e vorba sa punem in practica, acolo-i problema, acolo ne incurcam.
Ti-am spus, daca vrei sa inveti ceva despre ce si cum se prinde in ziua de azi in Marea Neagra, pe litoralul romanesc, inceteaza sa mai crezi in basme cu somoni si alte bazaconii si pune intrebari mai lumesti, ca sa aiba cine sa-ti raspunda.
Daca nu, nu.
P.S. Nu-mi fac griji ca ai vrea sa pari mai pescar decat mine, pentru ca e vizibil si din avion ca nu esti. Asta e clar. :lol:
Imi fac griji, pentru faptul ca tot ce am scris pana acum pe acest forum pare sa fie in zadar...
Unii viseaza la cai verzi pe pereti si realitatea nu-i satisface. Asta-i nasoleala.
Last edited by Claudiu on 05 Feb 2013, 21:03, edited 1 time in total.
Zargan

Post by Zargan »

Pana una alta nu a mai existat de mult atata activitate pe forumul asta. Asa ca... ENJOY!
Zargan

Post by Zargan »

Si pescarii din Portul Tomis spuneau ca visez la cai verzi pe pereti asta primavara cand le ziceam ca se prinde stavrid pe digul de larg. Intelegi ce vreau sa zic ?
Si daca tu o sa le spui ca ai prins galea or sa rada de tine.
Claudiu

Post by Claudiu »

Comparatia nu-si are rostul, iar in legatura cu activitatea pe forum, in special la acest topic, mi-as dori sa fie calitativa, nicidecum doar cantitativa.
Zargan

Post by Zargan »

Momentan nu putem face nimic mai de calitate decat sa vorbim. Sau poate sa punem poze cu 5 guvizi. Am fost acum 2 zile la pescarie pe dig si cam asta e media in perioada asta. Si eu consider ca azi a fost o zi destul de buna din punct de vedere calitativ. Andrei si poate si alti utilizatori de pe forum au invatat cum se numesc hamsia, stavridul si pastravul de mare in alte limbi. Poate ca Andrei o sa invete si sa scrie daca mai studiaza 2-3 zile forumul. Am vazut si poza cu o galea in carlig datorita tie. M-a fericit poza. Sper sa prind si eu asa ceva. No harm done. Putem sa incetam sau vrei sa ne certam 5 zile, sa demonstram ca nu suntem doar o tara de cititori?
Claudiu

Post by Claudiu »

Zargan wrote:Momentan nu putem face nimic mai de calitate decat sa vorbim. Sau poate sa punem poze cu 5 guvizi. Am fost acum 2 zile la pescarie pe dig si cam asta e media in perioada asta. Si eu consider ca azi a fost o zi destul de buna din punct de vedere calitativ. Andrei si poate si alti utilizatori de pe forum au invatat cum se numesc hamsia, stavridul si pastravul de mare in alte limbi. Poate ca Andrei o sa invete si sa scrie daca mai studiaza 2-3 zile forumul. Am vazut si poza cu o galea in carlig datorita tie. M-a fericit poza. Sper sa prind si eu asa ceva. No harm done. Putem sa incetam sau vrei sa ne certam 5 zile, sa demonstram ca nu suntem doar o tara de cititori?
Asta ti s-a parut cearta? Ma gandesc cum ti s-o parea atunci cand chiar ma voi certa cu tine, daca va fi cazul. :lol:
Anyway, trecand cu vederea faptul ca esti "mult mai mic", dar ai "gura mare" si-l mai si jignesti pe Andrei, ma intreb daca ai citit topicul asta de la inceput, ptr. ca daca ai fi facut-o, ai fi vazut galeaua prinsa de mine si te-as fi fericit mai de multisor.
Uite-o aici:
http://forum.pescarclub21.ro/viewtopic. ... 4&start=80

Apropo's, n-ar fi rau sa pui si tu cateva poze cu ce ai prins in Marea Neagra. ;)
Zargan

Post by Zargan »

Nu am poze. Nu am facut niciodata. Dar puteam sa te mint ca am prins randunica de mare daca vroiam sa fiu un mincinos. Stai linistit ca nu vreau sa ma laud pe aici sub un nume fals ca am prins si am facut.

In legatura cu Andrei- nu l-am jignit absolut deloc. Sunt mai dur in privinta lui pentru ca in viata asta cel mai mult urasc oamenii care nu au habar de nimic dar se cred cei mai destepti. Si el face parte din categoria asta pentru ca lui nu i se pare ca seamana numele deci clar nu e. Probabil nici barbunului nu ii zice "red mullet" pentru ca nu suna deloc a barbun nu? Sau nici randunicii de mare nu ii zice "gurnard" pentru ca noi romanii nu ii zicem asa....
Claudiu

Post by Claudiu »

Eram si eu curios, pacat ca nu ai facut poze. Mie imi place sa fac poze la pesti. :)
Nu inteleg de ce le tot englezesti denumirile la pesti. Ii face mai interesanti sau ce?
De ce nu le pui, mai bine, denumirea stiintifica, ca de ex:
Mullus barbatus, Trigla lucerna, Engraulis encrasicholus ponticus, etc.
Bine, lasa... Nu mai fii rau si nu mai urâ lumea doar pentru atat.
Zargan

Post by Zargan »

Cunosc si denumirile stiintifice. Si da- pestii devin mai interesanti cu denumiri englezesti. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este banala hamsie care la noi e considerat pestele saracului care vine la mare datorita modalitatii de preparare, servire, iar daca este numit anchois si este conservat se vinde cu 20 de ron borcanul de 50g. Sa nu mai vorbesc despre barbun care e considerat o delicatesa si costa enorm in orice restaurant de fite doar pentru ca ii zice red mullet si omu a vazut in filme ca e ceva de capul lui.
Claudiu

Post by Claudiu »

Sper ca totusi esti constient ca ansoa nu e tot una cu banala hamsie. Ce se vinde la borcanelele alea scump nu este hamsie, te asigur. ;)
costin stefanescu
Moderator

Post by costin stefanescu »

Claudiule,si eu stiu tot asa,hamsia e ansoa,chiar o sa-mi cumpar niste hamsie si o sa-o bag la borcan,sa vedem ce iese :) !
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Claudiu wrote:Dom' Burian, va rog sa argumentati cu dovezi clare ca se prinde asa ceva la noi, chiar si din carti si internet.
Dom’Claudiu, eu am argumentat ca respectivul peste exista in M. Neagra :D
Ca „se prinde asa ceva la noi” trebuie sa dovedeasca pescarii din zona :lol: :lol: :lol:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Zargan

Post by Zargan »

Uneori la tarabe in mamaia sau unde se mai vinde hamsie prajita se vinde sprot sau alt pmm sub denumirea de hamsie. Poate de aceea spui ca nu e ansoa. Dar hamsia hamsie e acelasi lucru.
Domnul Costin Stefanescu eu am bagat la borcan si a iesit grozav- tinut in sare o luna intreaga inainte si apoi bagat cu ulei de masline si usturoi. Simplu si foarte foarte bun.
Mihai Vinturache
Moderator

Post by Mihai Vinturache »

Am citit ca hamsia devine ansoa numai daca e pescuita cu undita cu 1 carlig!!! Asa ca o sa ai ceva de munca Costine.

In rest va propun sa-l lasati pe Zargan sa se documenteze. Tinand cont ca interdictia de a pescui "pastrav de mare" functioneaza de ceva ani, poate pana la urma isi revine si in Marea Neagra biotopul (tot de la voi am inteles ca se simt progrese discrete). Asa ca baiatul, fiind mai tanar, va apuca poate sa pescuiasca si acest nobil peste. Sa nu incarcam si pe altii cu scepticismul nostru, poate totusi vor trai alte vremuri.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Zargan wrote:...Dar hamsia hamsie e acelasi lucru...
Corect:
Genul Engraulis contine 9 specii, toate recunoscute cu numele comercial de Anşoa.
Printre acestea se afla si Hamsia de la noi (Engraulis encrasicholus), cunoscuta si ca “anşoa europeana” adica European anchovy (in engl.) :D

Cat despre "transformarea" hamsiei in anşoa, este plin net-ul cu retete :idea:

P.S. Daca va reuseste trimiteti-mi si mie un borcan :lol: :lol: :lol:
Claudiu

Post by Claudiu »

Anșoa nu este hamsie. Este din familia hamsiei, sprotului sau sardelei. Asta nu inseamna ca daca bacaliarul este din familia codului, este si el tot cod. Oricum, ansoa nu inoata prin Marea Neagra.
Cine a mancat ansoa banuiesc ca nu i-a uitat gustul puternic, ca un fel de esenta de peste :P as putea spune. Daca ar exista esenta de peste, aceasta s-ar numi cu siguranta, ansoa. ;)
Uite ce spune dex-ul:
http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/ansoa.html
Claudiu

Post by Claudiu »

Petru Burian wrote:
Claudiu wrote:Dom' Burian, va rog sa argumentati cu dovezi clare ca se prinde asa ceva la noi, chiar si din carti si internet.
Dom’Claudiu, eu am argumentat ca respectivul peste exista in M. Neagra :D
Ca „se prinde asa ceva la noi” trebuie sa dovedeasca pescarii din zona :lol: :lol: :lol:
Tocmai, dom' Burian, ca inca n-a dovedit nimeni pana acum. :lol:
E la fel ca treaba cu lostrita. Cine mai prinde lostrita? Sau ca aia cu dinozaurii; au fost, stim ca au existat, dar ii mai vede cineva? :shock:
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Dom' Claudiu, un pescar ca dvs. ar trebui sa folosesca DEX-ul pt. literatura si nu pt. argumente biologice.
In clasificarea organismelor, dupa Familie vine Genul si apoi Specia => ca Hamsia este ruda, dar mai indepartata si cu şprotul si sardeaua.
Post Reply

Return to “Locuri de pescuit sălbatice”