Pescuitul in Marea Neagra
Moderators: PETREMAN, costin stefanescu
Re: Pescuitul in Marea Neagra
O intrebare Cezar- Daca marea a fost plina de craci, asta inseamna ca ne putem astepta ca anul asta sa fie plina de stavrizi mai mari? Acum 20 de ani se prindeau stavrizi mari decat cei ce sunt adusi la magazine din Grecia?
Pana iti va raspunde Cezar, am sa-ti spun ca acum 28 ani pescuiam si eu la taparina si stavrizii prinsi nu erau cine-stie-ce bucati, doar putin mai mari ca astia de anul trecut, dar nu ca aia adusi din Grecia.Zargan wrote:O intrebare Cezar- Daca marea a fost plina de craci, asta inseamna ca ne putem astepta ca anul asta sa fie plina de stavrizi mai mari? Acum 20 de ani se prindeau stavrizi mari decat cei ce sunt adusi la magazine din Grecia?
Apropo's, anul trecut s-a prins stavrid frumusel in luna mai, nu erau kraci.

Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
Stiu Claudiu, am prins si eu in mai niste stavrizi maricei. Si nu numai. Am observat ca in primavara prinzi mai multe feluri de peste, in afara de stavride am prins is bacalea, si scrumbie mica (s-ar putea sa ma insel in privinta denumirii, poate totusi e altfel de peste) si hamsie.
Am fost ieri pe pasarela din mamaia. E inca acolo. Primavara asta cred ca ala va fi hotspot pentru peste 

Nu numai primavara. Incepand cu luna august se prinde bine la mare. Prinzi stavrid, cenacop, rizeafca(scrumbia aia mica), zargan, chefal, bacaliar...Zargan wrote:Stiu Claudiu, am prins si eu in mai niste stavrizi maricei. Si nu numai. Am observat ca in primavara prinzi mai multe feluri de peste, in afara de stavride am prins is bacalea, si scrumbie mica (s-ar putea sa ma insel in privinta denumirii, poate totusi e altfel de peste) si hamsie.
Poate in viitor o sa fie mai bine.
Tatal unui prieten munceste la platforma si in vara, anul trecut, a prins palamida. A prins si rechin dar din cate am inteles acolo rechinul e ceva normal. Tu ai prins vreodata palamida Claudiu? Vad ca esti cea mai activa persoana de pe forum si sunt foarte curios in legatura cu acest peste.
-
Salut!Zargan wrote:Tatal unui prieten munceste la platforma si in vara, anul trecut, a prins palamida. A prins si rechin dar din cate am inteles acolo rechinul e ceva normal. Tu ai prins vreodata palamida Claudiu? Vad ca esti cea mai activa persoana de pe forum si sunt foarte curios in legatura cu acest peste.
Te rog taare mult da-mi mai multe informatii despre locatie

Eu n-am prins palamida, dar asta-vara am vazut la niste pescari care fusesera cu barca mai in larg, la peste 5km, ce aveau vreo cateva palamide micute, cam cat ilaria. La taparina le-au prins.Zargan wrote:Tatal unui prieten munceste la platforma si in vara, anul trecut, a prins palamida. A prins si rechin dar din cate am inteles acolo rechinul e ceva normal. Tu ai prins vreodata palamida Claudiu? Vad ca esti cea mai activa persoana de pe forum si sunt foarte curios in legatura cu acest peste.
Cezar a prins palamida, acum vreo 30 ani.
Posibil ca anul ăsta cracii să devină stavrizi de 12-15 cm. Dar sper că vor veni şi alţi craci, dintr-o nouă generaţie. Este semn de însănătoşire a pescuitului la stavrizi.Zargan wrote:O intrebare Cezar- Daca marea a fost plina de craci, asta inseamna ca ne putem astepta ca anul asta sa fie plina de stavrizi mai mari? Acum 20 de ani se prindeau stavrizi mari decat cei ce sunt adusi la magazine din Grecia?
Despre pălămidă : n-am prins nici eu prea multe, poate nici 10 in total, pe parcursul mai multor ani. Îmi aduc aminte o singur fază: ieşisem într-o după amiază, cu barca şi urmăream "giurumul", cu sculele pregătite pentru lufar.
Eram în mişcare (la rame), mie-mi venise rândul la odihnă şi am luat lanseta pentru câteva lanseuri de eliminare a unor bucle. Aveam o artificială mare, de vreo 60-70 grame, realizată artizanal.
Aruncasem departe, în spatele bărcii şi mulinam atât cât să întind firul. Deodată...atac puternic, lanseta făcută colac, drill şi hop, în barcă, o pălămidă de vreo 3 kg.
Evident, au lăsat şi ceilalţi vâslitul şi am lansat toţi. Fiecare a prins câteva, eu am avut 3 bucăţi.
În rest, accidental câte una, destul de rar. Pescarii bătrâni spuneau că pălămida interceptează şi urmăreşte exclusiv bancurile de hamsie încă de la Bosfor, iar când acestea ajung şi pe la noi, ai noroc de pălămidă.
-
wow ... on the other hand .... iarna este un regal din acest pdv ... elocventa, enciclopedica si, de ce nu, chiar beletristica fac ravagii ... o adevarata incantare si promisiune pentru anii ce vin
sa ne ajute Doamne Doamne sa fim sanatosi si sa avem parte macar de o sutime din experientele la care ne indeamna lectura forumului
sa ne ajute Doamne Doamne sa fim sanatosi si sa avem parte macar de o sutime din experientele la care ne indeamna lectura forumului
scristian86 wrote:Salut!Zargan wrote:Tatal unui prieten munceste la platforma si in vara, anul trecut, a prins palamida. A prins si rechin dar din cate am inteles acolo rechinul e ceva normal. Tu ai prins vreodata palamida Claudiu? Vad ca esti cea mai activa persoana de pe forum si sunt foarte curios in legatura cu acest peste.
Te rog taare mult da-mi mai multe informatii despre locatieDespre ce platforma e vorba si la ce a pescuit rechin ?
Este vorba de o platforma care este in larg in dreptul "Gura Portitei". Chiar si sapt asta s-a prins rechin acolo. Problema e ca nu ai voie sa te apropii la mai putin de 500 de m de platforma si se pare ca exact in jurul platformei se strang in general pestii- sunt atrasi probabil de pilonii platformei care sunt plini de alge, scoici.
Ohooo, se pare ca astia de pe platforme sunt cei mai pescari de mare dintre pescari !
Ghinion, nesansa, durere mare, dar noi, astia care mai calarim digurile... n-o sa vedem rechini, palamide sau mai stiu eu ce alte raritati marine...

Ghinion, nesansa, durere mare, dar noi, astia care mai calarim digurile... n-o sa vedem rechini, palamide sau mai stiu eu ce alte raritati marine...
Sunt sigur ca daca am pescui in larg am avea mult mai multe sanse sa prindem ceva "altceva". Eu am de gand sa incerc vara asta.
Presupun ca cei care dau la lufar din barci la 100-200 m de capul digului de larg stiu ei ce stiu. Eu am dat in acelasi timp cu ei doar ca de pe dig si nu am luat nimic. Dar nu cred ca stateau 5 6 barci aiurea intr-un loc.
Eu am dat si din barca si de pe dig. Nu am prins nimic deosebit. Daca poti ajunge cu barca in zona platformelor, ok, poate te scoti, dar slabe sanse sa ajungi.
Aia de pe platforma sunt privilegiati, fara discutii.
Aia de pe platforma sunt privilegiati, fara discutii.
Facem un comentariu pe text in legatura cu http://www.youtube.com/watch?v=w6JwQh2tg84 ?
Somonul de marea neagra (nu stiu de ce la noi ii zice pastrav cand el e de fapt somon (?????) ) despre care nu stie nimeni nimic. La cherhanaua de la Vama Veche am vazut ca se vindea pastrav de marea neagra dar de fapt era pastrav de apa dulce. Dupa ce i-am luat tare pe lipovenii aia infumurati care il curatau nu mai stiau cum sa o dea de gard- "ca a fugit din crescatorii de la bulgari si noi l-am prins", "ca daca ai destui bani la tine mergem si scoatem acum". Bineinteles... era doar o vrajeala. Asa cum e toata cherhanaua aia din punctul meu de vedere. Dar asta e alta discutie
Deci? Ceva pareri? A prins cineva asa ceva? A auzit cineva de cineva care sa fi prins asa ceva? Daca da- cand unde? Din cate vad in filmarea asta nu e nici asa de greu de prins si nici prea rar nu pare
Somonul de marea neagra (nu stiu de ce la noi ii zice pastrav cand el e de fapt somon (?????) ) despre care nu stie nimeni nimic. La cherhanaua de la Vama Veche am vazut ca se vindea pastrav de marea neagra dar de fapt era pastrav de apa dulce. Dupa ce i-am luat tare pe lipovenii aia infumurati care il curatau nu mai stiau cum sa o dea de gard- "ca a fugit din crescatorii de la bulgari si noi l-am prins", "ca daca ai destui bani la tine mergem si scoatem acum". Bineinteles... era doar o vrajeala. Asa cum e toata cherhanaua aia din punctul meu de vedere. Dar asta e alta discutie

Deci? Ceva pareri? A prins cineva asa ceva? A auzit cineva de cineva care sa fi prins asa ceva? Daca da- cand unde? Din cate vad in filmarea asta nu e nici asa de greu de prins si nici prea rar nu pare

- Petru Burian
Pastrav de mare (Salmo labrax)Zargan wrote:Deci? Ceva pareri? A prins cineva asa ceva? A auzit cineva de cineva care sa fi prins asa ceva? Daca da- cand unde? Din cate vad in filmarea asta nu e nici asa de greu de prins si nici prea rar nu pare
Specie endemica pt. M. Neagra si Azov, raspandita pe tot litoralul romanesc, Razim-Sinoie si pe Dunare de la Calarasi in aval.
Exemplarele tinere au pe laturi pete rosii in forma de X; intre dorsala si caudala exista inotatoarea adipoasa, caracteristica.
Dimensiuni: 20-30cm, max. 110cm.
Specie ocrotita prin:
Cartea Rosie a vertebratelor din Romania; Lista Rosie RBDD.
Prin Ordinul de Prohibitie 2006, pescuitul lui a fost interzis tot anul (a se verifica situatia pt. 2013).
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
-
- Moderator
fratilor,eu nu stiu sa existe blocuri in Sf.Gheorghe,basca padure de mangrove
,sa fim seriosi,cine stie pe unde e filmat,vrajeala de moare lumea,n-a auzit nici bau-bau de somon in MN

Costine, am mai zis eu ca poate vreodata o sa se prinda si somon fume in Marea Neagra.
Baliverne de adormit pisicile... In primul rand se vede clar ca filmarea nu-i facuta in Sf. Ghe. ci undeva p'afara, si in al doilea rand, n-am vazut si nici n-am auzit sa prinda cineva pastrav de mare, la noi, daramite somon.

Baliverne de adormit pisicile... In primul rand se vede clar ca filmarea nu-i facuta in Sf. Ghe. ci undeva p'afara, si in al doilea rand, n-am vazut si nici n-am auzit sa prinda cineva pastrav de mare, la noi, daramite somon.