Pescuitul in Marea Neagra
Moderators: PETREMAN, costin stefanescu
Re: Pescuitul in Marea Neagra
E bun da` nu prea...
Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
-
- Posts: 55
- Joined: 15 Jun 2011, 23:30
Re: Pescuitul in Marea Neagra
interesante si inedite opinii/poze ... multumesc tuturor pt rabdare si intzelegereClaudiu wrote:E bun da` nu prea...
de ce suntem on-topic in opinia mea?
anii copilariei 70-80 .... la noi in bucatarie la Ploiesti se facea cu religiozitate saptamanal ceva din ce se gasea la piata de peste pe vremea aceea ... sardine/macrou/stavrid/hamsii/merlucius congelate
poate de aceea am o repulsie atavica fata de platica/crap/caras si ceilalti pesti de baltah .... s-a cultivat gustul intr-o anumita directie si aia e
copiii nostri cresc ... cea mare face 10 si deja comanda cateodata somon, icre ... consider ca este pe drumul cel bun, in cativa ani sigur va agrea scrumbia la gratar

celei mici inca ii repugna mirosul insa nu ne lasm asa usor .... am un amic bun de-o vieatza care n-a mancat niciodata peshte ... oare cum o fi vieatza lui? mai saraca alles klar
de acord si cu opinia ca cei de crescatorie le dau o sansa in plus celor din salbaticie ... greu de combatut UE et comp ... sustenabilitate, durabilitate

Re: Pescuitul in Marea Neagra
Domnul Burian sigur ne poate lamuri si in privinta asta, daca binevoieste, bineinteles. 

Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
- Mihai Vinturache
- Moderator
- Posts: 2000
- Joined: 22 Oct 2009, 14:36
- Location: Bucuresti
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Poate la anul ma cooptati si pe mine pentru 1-2 iesiri, cu o atentionare din vreme.Claudiu wrote: Pai, oricum iesirile noastre au devenit de mult traditie. Asa ca, nu ne ramane decat sa ne bucuram de clipele petrecute impreuna si sa fim pregatiti pentru surprizele pe care ni le poate oferi Marea, pe plan pescaresc, desigur.![]()
Asta-i frumusetea forumurilor, ca se pot lega si prietenii frumoase si durabile, pe langa antipatii si invidie.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
- Mihai Vinturache
- Moderator
- Posts: 2000
- Joined: 22 Oct 2009, 14:36
- Location: Bucuresti
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Avand in vedere activitatea "intensa" de pescuit marin, si nu numai, din aceasta perioada, nu cred ca suntem off-topic discutand despre pestii de cultura care sunt cu predilectie pesti oceanici.
Nu este adevarat ca aceasta cultura scade presiunea pe pestele salbatic. Una din cele mai mari preocupari ale comunitatilor din nordul Canadei si Alasca este tocmai dezvoltarea veritiginoasa a culturii de somon care concureaza pescuitul traditional. Somonul de cultura, indopat cu hrana furajera, cu hormoni de crestere si mai ales cu tot felul de coloranti, ca sa-i dea culoarea roz, obtinuta in mod natural din creveti la care somonii din crescatorii nu au acces, este indepartat de pe piata datorita pretului sau mai ridicat. Sa nu ne amagim, acest lucru se intampla si in Irlanda, si in Scotia si in Norvegia sau Suedia. Chiar si acest somon este destul de greu accesibil (financiar) in magazinele noastre dar unul natural ne-ar arde la buzunare. Asta nu inseamna ca pescuitu somonului salbatic s-a diminuat. S-a diminuat doar piata lui.
La fel se intampla si cu pastravul nostru. Trebuie sa fim extrem de naivi sa credem ca pastravii de cate 500 gr din galantare au fost crescuti "bio". Si atunci veti constata ca de fapt gustul de pastrav nu mai exista. Cred ca intre un pastrav si un crap ceva mai mic (ambii de cultura) nu mai e mare diferenta de gust.
Acum vad pe canalele noastre TV de pescuit ca baltile unguresti sunt pline de scobar, pana la urma tot de cultura, care concureaza platica si carasul la fider, lucru la care nu m-as fi asteptat cunoscand ca acestuia ii plac raurile.
Asa ca, intr-adevar sa ne bucuram ca mai avem inca posibilitatea sa gustam un peste prins in Dunare, in Arges sau in Neajlov. Si tot din acest motiv eu sunt traistar atunci cand pescuiesc aici.
Nu este adevarat ca aceasta cultura scade presiunea pe pestele salbatic. Una din cele mai mari preocupari ale comunitatilor din nordul Canadei si Alasca este tocmai dezvoltarea veritiginoasa a culturii de somon care concureaza pescuitul traditional. Somonul de cultura, indopat cu hrana furajera, cu hormoni de crestere si mai ales cu tot felul de coloranti, ca sa-i dea culoarea roz, obtinuta in mod natural din creveti la care somonii din crescatorii nu au acces, este indepartat de pe piata datorita pretului sau mai ridicat. Sa nu ne amagim, acest lucru se intampla si in Irlanda, si in Scotia si in Norvegia sau Suedia. Chiar si acest somon este destul de greu accesibil (financiar) in magazinele noastre dar unul natural ne-ar arde la buzunare. Asta nu inseamna ca pescuitu somonului salbatic s-a diminuat. S-a diminuat doar piata lui.
La fel se intampla si cu pastravul nostru. Trebuie sa fim extrem de naivi sa credem ca pastravii de cate 500 gr din galantare au fost crescuti "bio". Si atunci veti constata ca de fapt gustul de pastrav nu mai exista. Cred ca intre un pastrav si un crap ceva mai mic (ambii de cultura) nu mai e mare diferenta de gust.
Acum vad pe canalele noastre TV de pescuit ca baltile unguresti sunt pline de scobar, pana la urma tot de cultura, care concureaza platica si carasul la fider, lucru la care nu m-as fi asteptat cunoscand ca acestuia ii plac raurile.
Asa ca, intr-adevar sa ne bucuram ca mai avem inca posibilitatea sa gustam un peste prins in Dunare, in Arges sau in Neajlov. Si tot din acest motiv eu sunt traistar atunci cand pescuiesc aici.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
-
- Posts: 55
- Joined: 15 Jun 2011, 23:30
Re: Pescuitul in Marea Neagra
hmmm .... probabil ca este adevaratah toata alegatiunea ... insa avnd in vdr ca si puii si porku sunt crescutzi cu fulgi de pet si de pungi deun leu ... intre doo rele o alegi pe aceea mai gustoasaMihai Vinturache wrote:Avand in vedere activitatea "intensa" de pescuit marin, si nu numai, din aceasta perioada, nu cred ca suntem off-topic discutand despre pestii de cultura care sunt cu predilectie pesti oceanici. Nu este adevarat ca aceasta cultura scade presiunea pe pestele salbatic. Una din cele mai mari preocupari ale comunitatilor din nordul Canadei si Alasca este tocmai dezvoltarea veritiginoasa a culturii de somon care concureaza pescuitul traditional. Somonul de cultura, indopat cu hrana furajera, cu hormoni de crestere si mai ales cu tot felul de coloranti, ca sa-i dea culoarea roz, obtinuta in mod natural din creveti la care somonii din crescatorii nu au acces, este indepartat de pe piata datorita pretului sau mai ridicat. .....
ieste ca ceea ii tot spun eu unui prieten care zice ca nu se mai uita la sporturi la teveu ca sunt toti dopati ... pai da, sunt, da io zic ca daca toti se dopeaza avem sa ne uitam la dop contra dop
deci tot cel mai talentat castiga .... ca uite, dopeaza-l pe hanila sau pe crivoiu cat vrei ... o sa le iea vreun set vreodatah lu nadal djoku sau fedexpres? niociodatah mah
sau dopeaza cat vrei la torje si la mutu .... crezi ca rezistah la 100 de meciuri pe sezon ca barca si juventus? nu ... tot gloabe sunt ... si oricum te uiti la teveu la spectacol, sunt niste actori, joaka teatru dada
itz place sau nutz place ... pac pac la telecomandah
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Cu multa placere.Mihai Vinturache wrote:Poate la anul ma cooptati si pe mine pentru 1-2 iesiri, cu o atentionare din vreme.Claudiu wrote: Pai, oricum iesirile noastre au devenit de mult traditie. Asa ca, nu ne ramane decat sa ne bucuram de clipele petrecute impreuna si sa fim pregatiti pentru surprizele pe care ni le poate oferi Marea, pe plan pescaresc, desigur.![]()
Asta-i frumusetea forumurilor, ca se pot lega si prietenii frumoase si durabile, pe langa antipatii si invidie.

Jos palaria pentru "articolul" referitor la pestii salbatici vs pestii cotetzari.


Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
- Petru Burian
- Posts: 902
- Joined: 25 Oct 2009, 09:56
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Toate cele postate de Dl. Mihai Vînturache sunt corecte si pot adauga doar cateva detalii:Claudiu wrote:Domnul Burian sigur ne poate lamuri si in privinta asta, daca binevoieste, bineinteles.
1 - acvacultura (oceanica sau dulcicola) a luat „avant” atunci cand pescuitul in mediile naturale a devenit prea costisitor, urmare a supraexploatarii resurselor naturale, adica raportul captura/costuri a devenit NEPROFITABIL.
2 - diferenta intre pestii de cultura si cei „salbatici” poate fi rezumata (d.p.v. organoleptic) la doua aspecte majore:
a – gustul: niciodata un furaj industrial nu va avea compozitia structurala si diversitatea hranei naturale. Baza proteica difera din ratiuni economico-cantitative (exp. fainurile proteice) la care se adauga vitamine sintetice si in mod obligatoriu o serie de adjuvanti cu rol sanitar-veterinar (antibiotice, antiparazitare, antistres, etc.) => gust diferit

b – textura: lipsa de miscare si hrana abundenta determina acumularea grasimilor inclusiv in structura masei musculare => textura diferita a carnii

Referitor la supraexploatarea resurselor piscicole, iata doar 2 exemple:
3 - la sfarsitul anilor 1980, cantitatea scazuta de peste recoltata de pescadoarele romanesti a facut nerentabila aducerea in tara a capturilor, ratiunile economice obligand la valorificarea capturii in „pietele” cele mai apropiate. Dupa 1990, odata cu disparitia subventiei de stat, flota de pescuit a devenit falimentara, incepand cu navele frigorifice.
4 - la ora actuala mare parte a Tonului comercial provine din crescatorii australiene si neozelandeze, unde hranirea acestora se face (din ratiuni de rentabilitate) cu scrumbie congelata, importata din Rusia (Marea Nordului)

5 - din ratiuni de sustenabilitate, pe plan mondial au fost introduse COTELE de PESCUIT, pe specii, ape teritoriale/internationale si tari => pestele „salbatic” a devenit o delicatesa, scumpa si tot mai rara



„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Exista si o diferenta de piata.
Nimeni din vreo tara din bazinul mediteranean sau oceanic (ma refer la Europa,ce sa mai vorbesc de alte continente )nu consuma peste pasnic, de lac.
Este considerat un peste murdar, care mananca din mal.
Or fi englezii, italenii, etc campioni la crap, dar nu ai sa vezi niciodata la ei in magazin.
Si inca o chestie, pe care o stiu de la prietenii mei conationali, ajunsi prin Italia sau Spania.Acolo, pana la invazia alor nostrii, nu existau icre preparate.De abia acum le-au descoperit
Sa vedeti acum cu cate icre pleaca baietii nostrii cand se intorc acolo, dupa o vizita acasa.Sau cate comenzi duc eu cand ma duc pe acolo.
Un peste la carciuma, cumparat dimineata din port, seara porneste de la minim 15 euro/kg si urca bine,functie de specie, in medie cam pe la 25-35 euro/kg.
Ti-l alegi din sertarele cu gheata, il cantareste in fata ta, dupa aceea il astepti la masa. Ai cel putin zece specii la alegere permanent. Dar si pretul este pe masura.
Mai bei un vin de 25 euro sticla, toate premizele unei seri de neuitat.
Dar la ei, nu la noi.
Nimeni din vreo tara din bazinul mediteranean sau oceanic (ma refer la Europa,ce sa mai vorbesc de alte continente )nu consuma peste pasnic, de lac.
Este considerat un peste murdar, care mananca din mal.
Or fi englezii, italenii, etc campioni la crap, dar nu ai sa vezi niciodata la ei in magazin.
Si inca o chestie, pe care o stiu de la prietenii mei conationali, ajunsi prin Italia sau Spania.Acolo, pana la invazia alor nostrii, nu existau icre preparate.De abia acum le-au descoperit
Sa vedeti acum cu cate icre pleaca baietii nostrii cand se intorc acolo, dupa o vizita acasa.Sau cate comenzi duc eu cand ma duc pe acolo.
Un peste la carciuma, cumparat dimineata din port, seara porneste de la minim 15 euro/kg si urca bine,functie de specie, in medie cam pe la 25-35 euro/kg.
Ti-l alegi din sertarele cu gheata, il cantareste in fata ta, dupa aceea il astepti la masa. Ai cel putin zece specii la alegere permanent. Dar si pretul este pe masura.
Mai bei un vin de 25 euro sticla, toate premizele unei seri de neuitat.
Dar la ei, nu la noi.
-
- Posts: 55
- Joined: 15 Jun 2011, 23:30
Re: Pescuitul in Marea Neagra
multumim Petru! este in mare masura exact ceea ce papilele gustative urlau din toate incheieturile ... grasimea, lipsa fibrei, o oarecare senzatie de fad .... tocmai am vazut aseara pe DigiWorld un documentar in care analizasera alles klar cantitatea de pesticide, peturi si alte vopseluri din niste orci care se hraneau 90% cu calcani si pisici de mare .. normal ca iereau contaminate in conditiile in care practic toate lighioanele se hraneau in jurul porturilor cu niste scoici care filtrau toate dejectiile ... poluare care in Australia si NewZealand (ziceau tot cercetatorii) ieste de vreo 10 ori mai mica decat pe coasta de Vest sau din zonele cu trafic europene .... hmmmm .... deci icrele? icrele probabil si iele preiau din bagajele de lene si autosuficienta ale devoratorilor de wiskas si chappi isn't it?Petru Burian wrote:Toate cele postate de Dl. Mihai Vînturache sunt corecte si pot adauga doar cateva detalii: .............Claudiu wrote:Domnul Burian sigur ne poate lamuri si in privinta asta, daca binevoieste, bineinteles.
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Multumesc, d.le Burian!
Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
-
- Moderator
- Posts: 1297
- Joined: 23 Oct 2009, 18:43
Re: Pescuitul in Marea Neagra
pai daca e asa nu mai mancam de niciunele,carnea de orice fel e de la ferme, deci cu chimicale,legumele fructele tot chimicale,pestii la fel,ar insemna sa mancam numai vanat sau peste ,mere padurete si iarba de pe varful muntelui,dar daca stai bine sa te gandesti nici pestele din apele salbatice nu e bun ca apele sant poluate,io imi bag picioru' ,ma intorc la tita mamei sau mai bine la a nevestei sau amantei ce pielea mea 

- Petru Burian
- Posts: 902
- Joined: 25 Oct 2009, 09:56
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Raspuns detaliat la Bancuricostin stefanescu wrote:pai daca e asa nu mai mancam de niciunele,carnea de orice fel e de la ferme, deci cu chimicale,legumele fructele tot chimicale,pestii la fel,ar insemna sa mancam numai vanat sau peste ,mere padurete si iarba de pe varful muntelui,dar daca stai bine sa te gandesti nici pestele din apele salbatice nu e bun ca apele sant poluate,io imi bag picioru' ,ma intorc la tita mamei sau mai bine la a nevestei sau amantei ce pielea mea



„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Ho ho ho ! Merry Christmas !

Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
-
- Posts: 55
- Joined: 15 Jun 2011, 23:30
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Craciun Fericit va urez si eu!Claudiu wrote: Ho ho ho ! Merry Christmas !![]()
-
- Posts: 10
- Joined: 22 Jan 2013, 01:17
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Salutare prieteni pescari ai apelor sarate!
Tocmai acum mi s-a activat contul.
Am citit tot topicul "pescuitul in Marea Neagra" si am ramas foarte placut impresionat de tot ce se intampla.
Eu sunt un mare pasionat al pescuitului iar anul acesta imi doresc sa explorez si acest capitol ce include pescuitul in marea noastra.
Accidental am avut parte de o conversatie lunga cu un biolog strain care a inceput sa lucreze pe marea noastra de cativa ani si am inteles ca toata fauna subacvatica a inceput sa-si revina considerabil in ultima vreme.
Rog maestrii acestui tip de pescuit marin sa ma ajute cu urmatoarele detalii la care nu prea am gasit raspuns:
1. din pestii care sunt la noi, care pot fi pescuiti si in ce perioada ? acum/primavara/vara/toamna
2. locuri de pescuit in larg (coordonate geo GPS; ma intereseaza structuri subacvatice ) - nu ma intereseaza locuri de pescuit la mal; Citind si rasfoind detaliile acestui topic am observat ca majoritatea pescarilor abordeaza in special malurile unde de obicei la noi apa e pana in 10 m iar locurile sunt mai accesibile. Pe mine ma intereseaza daca e cineva care a sondat anumite zone pentru structuri la adancimi mai mari de 10-15m. Din punctul meu de vedere sunt sanse bune si la mal, insa din experienta de pana acum un loc in larg cu o structura da randament de 4-5 ori mai mult decat la mal unde pur si simplu stai si astepti sa vina pestele in loc sa-i pui momeala la nas.
Ma intereseaza daca stie cineva locuri in larg cum ar fi corabii/vase scufundate, sonde de petrol/piloni, praguri lungi/abrupte, bolovani sau insule submersate.
Ma intereseaza asemenea locuri pentru scorpii de mare sau hanusi mai sanatosi sau bibani de mare sau rechini/dogfish. Probabil dupa ce ati citit asta multi dintre voi o sa creada ca vorbesc prostii sau ca vorbesc de mediterana... dar 99% din pesti stau in 1% din apa
4. momeli conventionale si neconventionale
5. nada pentru pescuit in apa sarata
6. pescuit cu naluci artificiale la bluefish/lufar/seabass
7. adunari/pescuit la mare in larg sau pe mal organizat
Multumesc anticipat tuturor si fire intinse!!
Numai bine,
Cristi
Tocmai acum mi s-a activat contul.
Am citit tot topicul "pescuitul in Marea Neagra" si am ramas foarte placut impresionat de tot ce se intampla.
Eu sunt un mare pasionat al pescuitului iar anul acesta imi doresc sa explorez si acest capitol ce include pescuitul in marea noastra.
Accidental am avut parte de o conversatie lunga cu un biolog strain care a inceput sa lucreze pe marea noastra de cativa ani si am inteles ca toata fauna subacvatica a inceput sa-si revina considerabil in ultima vreme.
Rog maestrii acestui tip de pescuit marin sa ma ajute cu urmatoarele detalii la care nu prea am gasit raspuns:
1. din pestii care sunt la noi, care pot fi pescuiti si in ce perioada ? acum/primavara/vara/toamna
2. locuri de pescuit in larg (coordonate geo GPS; ma intereseaza structuri subacvatice ) - nu ma intereseaza locuri de pescuit la mal; Citind si rasfoind detaliile acestui topic am observat ca majoritatea pescarilor abordeaza in special malurile unde de obicei la noi apa e pana in 10 m iar locurile sunt mai accesibile. Pe mine ma intereseaza daca e cineva care a sondat anumite zone pentru structuri la adancimi mai mari de 10-15m. Din punctul meu de vedere sunt sanse bune si la mal, insa din experienta de pana acum un loc in larg cu o structura da randament de 4-5 ori mai mult decat la mal unde pur si simplu stai si astepti sa vina pestele in loc sa-i pui momeala la nas.
Ma intereseaza daca stie cineva locuri in larg cum ar fi corabii/vase scufundate, sonde de petrol/piloni, praguri lungi/abrupte, bolovani sau insule submersate.
Ma intereseaza asemenea locuri pentru scorpii de mare sau hanusi mai sanatosi sau bibani de mare sau rechini/dogfish. Probabil dupa ce ati citit asta multi dintre voi o sa creada ca vorbesc prostii sau ca vorbesc de mediterana... dar 99% din pesti stau in 1% din apa

4. momeli conventionale si neconventionale
5. nada pentru pescuit in apa sarata
6. pescuit cu naluci artificiale la bluefish/lufar/seabass
7. adunari/pescuit la mare in larg sau pe mal organizat
Multumesc anticipat tuturor si fire intinse!!
Numai bine,
Cristi
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Azi in portul Tomis erau bancuri foarte mari de chefali mici. Foarte mari. Printre ei erau si ceva bucati mai mari. Credeti ca se pot prinde? Un pescar a prins si garizi... ceea ce e foarte ciudat pentru perioada asta a anului din cate stiu.
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Ohoo, câte întrebări ! Am să răspund pe rand, atat cat ma pricep !scristian86 wrote:Salutare prieteni pescari ai apelor sarate!
Tocmai acum mi s-a activat contul.
Am citit tot topicul "pescuitul in Marea Neagra" si am ramas foarte placut impresionat de tot ce se intampla.
Eu sunt un mare pasionat al pescuitului iar anul acesta imi doresc sa explorez si acest capitol ce include pescuitul in marea noastra.
Accidental am avut parte de o conversatie lunga cu un biolog strain care a inceput sa lucreze pe marea noastra de cativa ani si am inteles ca toata fauna subacvatica a inceput sa-si revina considerabil in ultima vreme.
Rog maestrii acestui tip de pescuit marin sa ma ajute cu urmatoarele detalii la care nu prea am gasit raspuns:
1. din pestii care sunt la noi, care pot fi pescuiti si in ce perioada ? acum/primavara/vara/toamna
2. locuri de pescuit in larg (coordonate geo GPS; ma intereseaza structuri subacvatice ) - nu ma intereseaza locuri de pescuit la mal; Citind si rasfoind detaliile acestui topic am observat ca majoritatea pescarilor abordeaza in special malurile unde de obicei la noi apa e pana in 10 m iar locurile sunt mai accesibile. Pe mine ma intereseaza daca e cineva care a sondat anumite zone pentru structuri la adancimi mai mari de 10-15m. Din punctul meu de vedere sunt sanse bune si la mal, insa din experienta de pana acum un loc in larg cu o structura da randament de 4-5 ori mai mult decat la mal unde pur si simplu stai si astepti sa vina pestele in loc sa-i pui momeala la nas.
Ma intereseaza daca stie cineva locuri in larg cum ar fi corabii/vase scufundate, sonde de petrol/piloni, praguri lungi/abrupte, bolovani sau insule submersate.
Ma intereseaza asemenea locuri pentru scorpii de mare sau hanusi mai sanatosi sau bibani de mare sau rechini/dogfish. Probabil dupa ce ati citit asta multi dintre voi o sa creada ca vorbesc prostii sau ca vorbesc de mediterana... dar 99% din pesti stau in 1% din apa
4. momeli conventionale si neconventionale
5. nada pentru pescuit in apa sarata
6. pescuit cu naluci artificiale la bluefish/lufar/seabass
7. adunari/pescuit la mare in larg sau pe mal organizat
Multumesc anticipat tuturor si fire intinse!!
Numai bine,
Cristi
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Excelent!!! Se pare ca incet, incet, se creioneaza un mic club al iubitorilor pescuitului in Marea Neagra! 

Re: Pescuitul in Marea Neagra
In primul rand, trebuie spus faptul ca pescuitul la Marea Neagra poate fi practicat, cu bune rezultate, atat de pe mal sau diguri, cat si din barca, in larg.
Sunt perioade cand se prinde mult mai bine de la mal sau de pe dig, dupa cum sunt perioade cand randamentul in larg, la barca, este mai bun.
La fel, sunt pesti pe care ii prinzi aproape exclusiv in larg, dupa cum sunt si specii care pot fi unditarite doar de la mal sau de pe dig.
Majoritatea pestilor sunt pelagigi, adica de suprafata, circula intre ape, in carduri sau, mai rar, sunt solitari.
Exista si pesti exclusiv de fund, dar pe astia ii gasesti la adancimi in general mici, cam pana la 20-25 m. La adancimi mari, nu are rost sa-i cauti, datorita particularitatii fizico/chimice a apei Marii Negre (H2S - hidrogen sulfurat-in exces).
Ultima chestiune : sunt multe zile pe an cand din diverse motive, nu se poate sau nu merita sa iesi la mare (vant puternic, hula de fund, etc).
Sunt perioade cand se prinde mult mai bine de la mal sau de pe dig, dupa cum sunt perioade cand randamentul in larg, la barca, este mai bun.
La fel, sunt pesti pe care ii prinzi aproape exclusiv in larg, dupa cum sunt si specii care pot fi unditarite doar de la mal sau de pe dig.
Majoritatea pestilor sunt pelagigi, adica de suprafata, circula intre ape, in carduri sau, mai rar, sunt solitari.
Exista si pesti exclusiv de fund, dar pe astia ii gasesti la adancimi in general mici, cam pana la 20-25 m. La adancimi mari, nu are rost sa-i cauti, datorita particularitatii fizico/chimice a apei Marii Negre (H2S - hidrogen sulfurat-in exces).
Ultima chestiune : sunt multe zile pe an cand din diverse motive, nu se poate sau nu merita sa iesi la mare (vant puternic, hula de fund, etc).