si-au avut unul pe masura ............cezar wrote:@ Dutu
Referitor la scoala, m-am scolit la Voslobeni, trimis de mitici. Au dorit sa aiba un profesor ca lumea.
Stiam eu !![]()
![]()

Moderator: dutustoica
si-au avut unul pe masura ............cezar wrote:@ Dutu
Referitor la scoala, m-am scolit la Voslobeni, trimis de mitici. Au dorit sa aiba un profesor ca lumea.
Stiam eu !![]()
![]()
Stimabililor, credeam ca va intereseaza porcul de Craciun, nicidecum "diplomele" unuia sau altuia.valic wrote:si-au avut unul pe masura ............cezar wrote:@ Dutu
Stiam eu !![]()
![]()
S-avem iertare, insa cu trebusoara asta nu-s deloc convins, ba chiar din contra.Armand wrote: Traditia populara zice sa legi porcu si sa-l tarai din cotetz pana in mijocu curtii unde sa-l injunghii. In acest timp porcu tipa si se zbate de mama focului (stie el ceva...). pentru ca se agita tot corpul i se umple de adrenalina si carnea devine mai tare, mai putin gustoasa si mai putin sanatoasa. I
Ca unul ce am urmat sfatul asta primit de la talica mai an, aduc marturie - daca mai era nevoie - de adevarul si rostul celor scrise aici.dutustoica wrote: Slana se lasa la muratoare cel putin 3 saptamaniAceasta durata este la fel de importanta precum parlitul.
Daca parlitul respecta reteta, atunci diferenta intre ceea ce am spus eu si ce faci tu consta in:cezar wrote:Bre, eu tot nu prea sunt lamurit !![]()
Sa o iau altfel, sa scriu cum procedez eu, poate asa aflu unde (si daca) gresesc .
Odata taiat, parlit, eviscerat si taiat in sferturi (toate "ca la carte", facute de macelari vechi si cu palmares), porcul (neaparat "de tara", nededulcit la concentrate) este supus operatiunii de extragere a unui numar oarecare de table de slanina, de forma aproximativ dreptunghiulara. In general, prelevarea se face de pe partea cu sorici mai ferm, localizata pe spinare si pulpa inferioara.
Apoi scot separ partea dinspre carne si pastrez pentru jumari sau chiar carnati (imi plac mai grasuti, nu d'aia de post); seamana cu o operatiune de filetare, tin acea linie de separatie vizibila.
Apoi presar tablele, pe partea cu slanina, cu sare grunjoasa din abundenta, pun tablele "fata in fata", cu soriciul in exterior si le asez intr-un vas potrivit, unde le las trei-patru saptamani (le scot afara, la frig - gresesc)). Am incercat sa le si invelesc in hartie alba, mai mult ca sa nu intre ceva praf sau umezeala.
Cand trec cele 3-4 saptamani, o parte le "dau la fum", alta parte ramane cruda si sarata.
In ambele variante, nu iese ceva grozav, pe masura celor pe care le mananca altii.
PS. Soacra-mea, la tara, prepara slanina mai buna, uneori din acelasi porc. Deci, undeva...e ceva ce mie imi scapa.
Sa-l mananci sanatos, coane Mihaita !mihai_mura wrote:Era o doamna.![]()
![]()
Şi poate-i pui o pulpă la congelator, pentru o tocană mare, mare, la primăvară, pe mal de gârlă. Prietenii ştiu de ce!!!!cezar wrote:Sa-l mananci sanatos, coane Mihaita !mihai_mura wrote:Era o doamna.![]()
![]()
![]()
![]()
Sau si mai bine, o trimite prin posta rapida pe adresa mea de acasa ......... eh ..... ce zici ...... nu suna tentant ? ........Albatrin wrote:Şi poate-i pui o pulpă la congelator, pentru o tocană mare, mare, la primăvară, pe mal de gârlă. Prietenii ştiu de ce!!!!cezar wrote:Sa-l mananci sanatos, coane Mihaita !mihai_mura wrote:Era o doamna.![]()
![]()
![]()
![]()