D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Discuţii fără iz de peşte

Moderator: dutustoica

User avatar
G_H
Posts: 488
Joined: 07 Apr 2010, 17:59
Location: Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by G_H »

Si eu sustin economia de piata si dreptul de proprietate.
Si o parte din americani au "simtit" ca valorile fundamentale ale "lumii libere" sunt din ce in ce mai "afectate". Cred ca ar fi util sa aruncati o privire aici:
http://www.teapartypatriots.org/Mission.aspx si sa va exprimati opiniile.
Poate exista si la noi o masa critica de membrii ai cetatii care "simt" la fel.
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

Ono wrote:Dar asa e in orice tara... nu e totul perfect. (iti pot da exemple multe si din Franta, Germania, Anglia, SUA, Italia), ca urmare ar trebui sa nu mai idealizam atat de mult pe altii si pe noi sa ne victimizam cum ca orice chestie neplacuta e tipic "romaneasca".
Nu sunt de loc apologetul unei anumite " inferioritati " a romanilor. Situatia despre care vorbim, din pacate reala, are cu totul alte cauze. Si care toate cred ca pleaca de la cei 50 de ani de comunism. Si din pacate dureaza pana se schimba mentalitatile.Iar la noi acest comunism a fost mai salbatic decat oriunde in Europa, vezi si cum a cazut ! (ma rog, cat a cazut !)
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
laloi
Posts: 765
Joined: 26 Oct 2009, 11:52
Location: Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by laloi »

Armand wrote:
murphy7 wrote: Daca vinzi ascutitori dar nu-ti convine pretul pe care ti-l ofera cumparatorul, facem o lege prin care sa te amendam ca nu vrei sa vinzi?
Murphy, atunci cand ai o activitate comerciala de orice fel, nu trebuie sa faci o lege care sa te penalizeze ca nu lucrezi...Are grija piata de asta.
Pai Armand, eu nu mai inteleg, o data laie, o data balaie :D si pamantul arabil tot o activitate comerciala devine, asa ca sa ma lase statu dracului in pace sa hotarasc singur ce sa fac cu el, nu sa ma penalizeze ca asa vrea el, daca nu depozitez deseuri radioactive pe terenul respectiv sau ceva similar e treaba mea ce fac cu el. Sa vina libanezu sau orice natie o fi si sa imi faca o oferta avantajoasa si fii tu sigur ca voi reactiona pozitiv (dar in prezent e sistemul pe care ti l-am expus in prima postare). In rest intru totul de acord cu "nu ne vindem tara" etc...
Armand
Posts: 205
Joined: 27 Oct 2009, 09:37

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Armand »

Laloi, eu zic asa...
Daca pamantul arabil e folosit asa cum ii spune numele...adica pentru arat, semanat cultivat...atunci e activitate comerciala.

Daca il exploatezi intr-un an, iti aduce un pic de profit si parca iti place. Anul urmator dai un ban in plus la unu cu un tractor mai calumea, dai un ban in plus pe niste samanta mai calumea, dai un ban in plus pe niste ingrasaminte mai calumea....si la sfarsit iti aduce mai multi bani si parca deja de obisnuiesti cu asta...
In iarna te scarpini in cap...iei o foaie si vezi ca daca faci un credit si iei un tractor, in X ani ti-l platesti si dupa aia o sa ai profit si mai mare...
EI...din anul 4 nu te mai poti lasa...ca nu te lasa banca, nu te lasa nevasta...nu te mai lasa nimeni!

Daca il lasi parloaga....sta parloaga ca deh...nu se strica!

I
laloi
Posts: 765
Joined: 26 Oct 2009, 11:52
Location: Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by laloi »

Feerica imaginea, dar nu are legatura cu economia de piata si dreptul de propietate :)
Pe scurt, eu am luat anul trecut vreo 1200 ron pe 2.5 ha, subventia platita de stat arendasului e peste (vreo 2500-3000 ron, asta la o cautare rapida pe google), oare cine castiga, cine pierde?! Si atunci cand pierde statul pierdem si noi toti intr-un fel sau altul... (asta apropo si de asistatii sociali)
Dar nu ma pricep la agricultura, doar raman la parerea ca o nedreptate din trecut nu poate fi reparata cu alta in prezent.
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

Depinde de ce suprafata de teren e vorba ! Treaba nu poate sa aduca profit decat daca sunt suprafete mari.
Daca dai pamantul la asociatie, iti da el cat vrea,(de obicei putin, nu prea ai alte alternative) n-ai cum sa-l controlezi si iei cat ti se da .
Daca ai o suprafata mica, costurile te omoara, cand tragi linie vezi ca ai venit cu bani de acasa.
Daca se strang mai multi, ideal cu terenuri invecinate, se schimba treaba . Este o asociatie care fiecare proprietar se se ocupa . Investitiile pe utilaje se impart, unul cu tractorul, altul cu prasitoare, altul cu masina cutare...etc.
Cand se insamanteaza folosesc toti aceeasi samanta, cand se aplica tratamente acestea se fac unitar. Cu un randament mult mai mic faci un tratament pe un teren daca proprietarul celui alaturat nu a facut.
"Ochiul stapanului ingrasa vaca". Iar ca forta de munca, stiu de la baieti care au mers la munci agricole in strainatate, acolo lucreaza 3 in loc de 10 la noi.
La noi inca am observat sistemul mancare, bautura, si bani cat cuprinde la zi. Sau nu gasesti, pentru ca oricati bani i-ai da, "este chiar de munca "
Va spun din proprie experienta.Am incercat sa cultiv 1 ha de porumb si jumatate ha de vie.Restul de pamant il am la "Asociatie", unde "asociati" suntem fraierii care dam pamantul unuia care face ce vrea, dar are disponibilitatea sa se ocupe de problema, binenteles el fiind primul beneficiar al afacerii.
Sunt convins ca cine are posibilitatea si disponibilitatea de a investi in mod serios si corect in agricultura, pe termen lung va avea de castigat. Dar trebuie rabdare, aici nu se dau tunuri.E un loc in care acum inca nu e foarte multa aglomeratie.Dar mari suprafete sunt la cei care trateaza aceasta problema doar ca o afacere imobiliara, ca deh, pana acum asta a fost cel mai reusit tip de afacere la noi.
Iar foamea mondiala se pare ca vine !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by cezar »

Dom'le, adevarul este ca la noi mai mult se vorbeste de economie de piata, decat se face. Mai ales in agricultura. Iata, pe cifre:

a) cca 4, 55 milioane de proprietati agricole, din care:

- exploatatiile agricole de care se poate tine seama (adica cele cu peste 50 ha) reprezinta cam 27 % din terenul arabil
- terenuri intre 10 si 49 ha, alte 35 %.
- restul de 45 % , loturi de la 0,1-9,9 ha, sunt destinate economiei naturale (familiale) ori raman necultivate.
b) mecanizare - cu exceptia exploatatiilor agricole mari si foarte mari - absolut catastrofala.
c) amenajarea, tratarea si pregatirea patului germinativ - la nivelul anilor 1960/70, in cel mai bun caz
d) ingrasaminte, ierbicide, insecto-fungicide - putine, proaste, scumpe si aplicate nestiintific, chiar haotic.
e) seminte - cca 59 % samanta neselectionata, "din magazie".
f) intretinerea lucrarilor - inegala, "cand se poate", "las'ca merge si asa"
g) recoltare mecanizata cu pierderi intre 15-35 la suta, in functie de cultura si starea vremii
h) dependenta de factorul meteorologic/hidrologic - aproape totala. Irigare putina si scumpa, protectia solului si imbunatatiri funciare, foarte slabe. Risc de calamitate (in special inundatii, dar si seceta) - maxim. Asigurarea recoltelor - aproape inexistenta.

Altele :
- inventar agricol insuficient si in stare proasta
- sistem de creditare prin banca scump si greoi
- lipsa acuta a asistentei tehnice de specialitate (consultanta agricola)
- lipsa unei piete adecvate de desfacere a produselor agricole, politica de preturi total nestimulativa pentru agricultura
- subventii venite tarziu sau deloc, facand imposibila intocmirea unui plan de afaceri solid.

Toate astea (si mai sunt multe, multe alte cauze) sunt luate din documente oficiale.

Si atunci, despre ce economie de piata in agricultura vorbim ? De ce agricultorul nu are decat varianta de a lasa pamantul necultivat, pentru a nu pierde ?
De ce nu se face ca-n tarile unde agricultura este producatoare de valoare adaugata ?
Saracul taran roman!
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by arlan »

...cam toate postarile din topic sunt partial indreptatite, partial exagerate....asta e. suntem aici sa ne exprimam cate o parere, si acest lucru nu este condamnabil ....
eu intervin cu un exemplu : bunicu trebuia ( dupa legea traditionala ) si a lasat la 3 fete zestre, cate 10 ha la fiecare, cu acte, prin notar, alea-alea, deh, om cu carte .... a murit prematur( nu de la carte ) si fetele au executat ordinele timpului, s-au inscris in CAP s-au l-au cedat CAP pentru o adeverinta ca sa poata urma studiile ( infiata de "fata din casa" ca sa aiba origine sanatoasa ) ..... nu mai lungesc, '89, retur "pamant", 10 ha la SRL Agricol ( asociat unic libanez, si va asigur ca cele mai multe terenuri din Romania sunt in administratia strainilor, deh , ei stiu know-how ), la fel ca la antevorbitori se excrocheaza la max .... cam tot ca la asociatie ( de unde concluzia ca stiu si ai nostri know-how ... :lol: ), dar altceva vreau sa spun ...... de la bunica, mai tarziu, prin '75 , mi-a aratat un STATUT de ASOCIERE al ARENDASILOR LIBERI , prin care taranii din 3 sate arendau de la BALACEANU-Stolnici, KALINDERU si STOICA-Tufenaru ( doi dintre au si urmasi cunoscuti ) cam 3.500 ha. STATUTUL asta , acu' e in biblioteca, bate oricare lege de azi, totul clar ca " buna ziua ", drepturi, obligatii, asigurari, termene, despagubiri ...... 105 articole. La baza LEGEA ARENDEI cu draftul in anexa la lege ..... din 1926 " toate statutele de asociere care nu respecta legea sunt nule de drept, nu se inregistreaza la Tribunal si Primaria locala, alte intelegeri numa prin notar si se rezolva in instanta ", cam asa tradus in termeni actuali ......
CONCLUZIA : Romania are oameni destepti ( atunci le zicea " bonjouristi", cu scoli la Paris, urmasi alora de la "48 ), dar a venit comunismul asta care la facut hotz si la gonit pe rege, a ucis mii de intelectuali, a inrolat in securitate biserica - ne-a strivit bunulsimt, profesionalismul, cultura, respectul si credinta ..... si cine a dat din coate sa iasa deasupra ...... si sa faca legile tot in interesul lor, chiar de sunt obligati de "imperialisti", nici macar nu vrem sa le copiem ca "bonjouristi" dupa cele ale lor....vrem noi sa le adaptam la specificul local, pe care-l cunoasteti voi f. bine ....
...mai aveam ceva date, continui alta data ......
Traiasca Garda si Capitanul
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

Deci, daca inteleg bine, jumatate aproape din terenul agricol reprezinta parcele mici, aproape neeconomic de a fi cultivate.
Exista cred doar 2 cai :
-Marirea prin asociere a terenurilor, pana la ajungerea de dimensiuni care sa permita randament in cultivare.
- Inghitirea in timp a terenurilor mici de catre entitatile mai mari deja formate.
Oricare cale duce la dezvoltarea agriculturii.
Motor de grabire a procesului : instituirea de taxe si impozite pentru necultivarea pamantului.
Oricum ar fi de dorit o strategie clara si inteligenta a guvernantilor, care sa tina seama de interesul national.
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
User avatar
PETREMAN
Moderator
Posts: 892
Joined: 23 Mar 2010, 10:08
Location: BUCURESTI
Contact:

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by PETREMAN »

Dar poate guvernantii nostrii vor sa aduca terenurile din provincie la standarde telenuvelistice ,adica 2-3 smecheri au toate terenurile dintr o comuna ,isi fac ferme animale sau cu livezi si ceilalti muncesc pt ei si uite asa termina cu terenurile parloaga ,cu bataia de cap la impartirea subventiilor ,cu exodul locuitorilor de la sate catre (pomul laudat)orase . Este stiut ca in unele localitati de la noi sunt terenuri luate de smecheri doar ca sa faca manevre cu asigurarile sau cu fondurile europene si asta ce da de inteles ca la noi mai trebuie sa treaca timp pt ca mentalitatea romanului sa se schimbe si sa puna mana la munca ,fara furaciuni si fara escrocherii ,fara sa aplicam vorbele alea batranesti ,,sa moara capra vecinului ,, si ,,gaina altuia e curca,, sau ca ,,munca e pt tractoare,, mai bine sa fie convins cumva sa-si insamanteze terenul, eventual sa merite, sa-si dea interesul, pt ca acea recolta o sa l recompenseze pt toata munca depusa in cursul anului. Comunistii au convins oamenii cu biciu ,astia ,ca nu stiu cum sa le spun vor s o faca prin taxe ,nu m-ar mira sa apara programu rabla si la terenuri,dai trei terenuri parloaga si primesti unu deja insamantat :lol:
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

PETREMAN wrote:Dar poate guvernantii nostrii vor sa aduca terenurile din provincie la standarde telenuvelistice ,adica 2-3 smecheri au toate terenurile dintr o comuna ,isi fac ferme animale sau cu livezi si ceilalti muncesc pt ei si uite asa termina cu terenurile parloaga
Eu propun sa definim putin termenul de "smecher".Asta ca nu cumva sa generalizam. Daca intr-un sistem concurential apare o acumulare de capital iar anumite persoane aleg sa-si vanda forta de munca pentru cei care au initiat o afacere nu vad nimic anormal, pentru ca acesta este sistemul ales dupa 1989. Si care se numeste Capitalism, cu bunele si relele lui. Dar oricum mai bun decat Comunismul !
Cred ca e greu ca in fiecare sat, comuna, fiecare cetatean sa aiba o ferma de 50 de hectare sau mai mult, pe care sa le lucreze cu niscaiva emigranti.Nu ca n-ar fi frumos !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
User avatar
PETREMAN
Moderator
Posts: 892
Joined: 23 Mar 2010, 10:08
Location: BUCURESTI
Contact:

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by PETREMAN »

Lorelai wrote:
PETREMAN wrote:Dar poate guvernantii nostrii vor sa aduca terenurile din provincie la standarde telenuvelistice ,adica 2-3 smecheri au toate terenurile dintr o comuna ,isi fac ferme animale sau cu livezi si ceilalti muncesc pt ei si uite asa termina cu terenurile parloaga
Eu propun sa definim putin termenul de "smecher".Asta ca nu cumva sa generalizam. Daca intr-un sistem concurential apare o acumulare de capital iar anumite persoane aleg sa-si vanda forta de munca pentru cei care au initiat o afacere nu vad nimic anormal, pentru ca acesta este sistemul ales dupa 1989. Si care se numeste Capitalism, cu bunele si relele lui. Dar oricum mai bun decat Comunismul !
Cred ca e greu ca in fiecare sat, comuna, fiecare cetatean sa aiba o ferma de 50 de hectare sau mai mult, pe care sa le lucreze cu niscaiva emigranti.Nu ca n-ar fi frumos !
SMECHER = O persoana care beneficiaza de sistem si de multitudinea de portite prin care poate eluda si care se foloseste de ,,cunostinte,, din politica sau mediul infractional sa ,,reuseasca,, in afaceri. Referitor la sistemul concurentional mie teama ca inca este puternic politizat. Nu este usor sa castigi o licitatie daca nu esti ,,recomandat ,,de ,,cineva,,asa cum nu ajungi primar intr o localitate ca sa detii 200 de hectare de teren si sa iei si in arenda alte 500 ale altor oameni daca nu esti sustinut de o formatiune politica. Este adevarat ca exista si cazuri in care au fost alesi primari independenti dar acestia dupa castigarea mandatului s-au alaturat unui partid.De ce se practica asta ?? Pt ca sunt interese peste tot si o sa mai fie acolo unde sumele depasesc patru zerouri . ;)
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

PETREMAN wrote:SMECHER = O persoana care beneficiaza de sistem si de multitudinea de portite prin care poate eluda si care se foloseste de ,,cunostinte,, din politica sau mediul infractional sa ,,reuseasca,, in afaceri. Referitor la sistemul concurentional mie teama ca inca este puternic politizat. Nu este usor sa castigi o licitatie daca nu esti ,,recomandat ,,de ,,cineva,,asa cum nu ajungi primar intr o localitate ca sa detii 200 de hectare de teren si sa iei si in arenda alte 500 ale altor oameni daca nu esti sustinut de o formatiune politica.
Foarte corect. Dar cine a fost la inceput, oul sau gaina ? Ce alegi, aia ai !Si daca nu e bine, de ce plangem ? De ce ni se pare revoltator ?
Ne invartim in cerc. Cauza, de care vorbeam putin mai sus nu sunt cei 50 de anisori care au contribuit puternic la cultura politica a unor generatii ?
Iar daca vrem sa invatam ceva de la istorie, vedem ca atunci cand incepe goana dupa aur, primii care ajung sunt pistolarii. Cand ajunge omul cinstit si de munca iubitor, trofeul s-a mutat deja in alta parte !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
User avatar
PETREMAN
Moderator
Posts: 892
Joined: 23 Mar 2010, 10:08
Location: BUCURESTI
Contact:

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by PETREMAN »

Ce alegi, aia ai !Si daca nu e bine, de ce plangem ? De ce ni se pare revoltator ? Ne invartim in cerc.

Referitor la ales....despre ce vb? alegere persoane sau alegerea unui mod de viata? De ce plangem??....Cine plange?? Revoltator....asta da si cam atat pot sa fac,singurul drept care nu imi poate fi luat, sa-mi expun punctul de vedere .De invirtit in cerc ne invartim de 21 de ani si cred ca ,cat de curand intram in marea spirala :lol:
P.S La capitolul ,,SMECHERI,,nu-i introduc si pe cei care au primit mostenire 5-6 hectare de la rude . ;)
User avatar
Lorelai
Posts: 1517
Joined: 20 Apr 2010, 12:34
Location: Langa Bucuresti

Re: D'ale reformei si modernizarii statului: fonciirea

Post by Lorelai »

Corect. Daca ar fi mai multi care vad lucrurile in felul acesta, am trai poate mai bine !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
Post Reply

Return to “Cafenea”