Permisul de conducere si compatibilitatea cu rulota

Discuţii fără iz de peşte

Moderator: dutustoica

Petru Burian

Re: Pescarul rulotist....Informatii despre rulote

Post by Petru Burian »

@ Hoinar7777 & Lorelai
Stimati colegi, ati reusit sa ...... :evil:
-- vad topicul si ma pregatesc sa conspectez; postarile 1-4 OK :idea:
-- la postarea 6 intervine Lorelai si salutare conspectare.
-- fratilor daca n-aveti somn, chat-uiti sau vorbiti la telefon. In 3 pagini ati reusit sa va incurcati intre voi (de altii ce sa mai spun), ca la final iata rezolvare:
„Noapte buna, ne edificam la telefon sau vineri la Rates cand dau si eu cel putin o bere” :shock: :shock: :shock: :shock: :evil: :evil:
-- va trecut prin cap ca ati zapacit minim 437 de membrii (teoretic vorbind) :!: :?:
-- iata ce va propun: stergeti-va frumos toate postarile (de aici) si cand veti avea de dat informatii utile, corecte si folosibile, reincepeti subiectul, sau treceti-l la „Bancuri” :mrgreen: :mrgreen:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Lorelai

Post by Lorelai »

Buna ziua,
Stimate Domnule Burian, cred ca gresiti . Nu am parasit topicul pentru a-l continua la o bere, ci pur si simplu am incheiat discutia pe moment datorita orei inaintate.
Asa cum am mai spus, convingerea mea ferma este ca am dreptate si chiar ma bucur ca topicul e urmarit.Nu cred decat in text de lege, nu in zvonuri si pareri nefondate
E chiar bine ca se poate lamuri aceasta problema, care am vazut ca este prezentata denaturat de foarte multa lume.
Voi fi incantat daca voi vedea si alte pareri , repet, argumentate
Cu stima,
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
cezar

Post by cezar »

Lorelai wrote:Repet, am rabdare :
Art. 53. Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:

"CATEGORIA B:
1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3.500 kg".
Am subliniat ce ne intereseaza, Unde e hiba ?

Pentru mine, acest citat aduce clarificarile necesare.

Sunt doua situatii :

a) cand remorca nu depaseste 750 kg. Atunci este admis ansamblul cu tragator + remorca sub 750 kg, indiferent de greutatea cumulata a ansamblului.
Se aplica deci aliniatul 2 de la "Categoria B".

b) cand remorca depaseste 750 kg si (cumulativ!) ansamblul depaseste 3.500 kg; atunci se aplica BE.

Deci, depinde de remorca.
Daca este sun 750 kg, n-ai nici o treaba, merge B-ul
Daca este peste 750 kg, mai ai sansa ca tot ansamblul tragator+remorca sa fie sub 3.500 kg. Si aici, merge B-ul.
BE-ul este necesar daca remorca depaseste 750 kg, iar ansamblul depaseste si el 3.500 kg.
arlan

Post by arlan »

...no ase domn Cezar, ca io toma lucru la un desen, ceva de genu' cu doua segmente cap la cap si suma lor, dar ........ nu aveam idee cum sa le postez .... dar explicatia postata e clara cristal! ....de ce n-or face astia , de la militie, si ei tot ase de clare legile nu inteleg, dar exista o explicatie ( a neputintei si masura ei ).
... ptr vineri caut o tabla si creta si vin cu ea la Rates, ca vorba ceea " bha, zi daca nu'ntzelegi, ca fac un desen"!.....scuze, fara nici-un apropos la cei prezenti pe forum, a fost numa ca gluma, sa mai destindem atmosfera ....
Oricum, prezentarea "hoinarului" este interesanta si a fost deturnat .... ca de obicei si s-a format un nou topic .....
...parerea mea, moderatorii de la "diverse" sa deschida cate un topic dedicat: barci, motoare, rulote, camping,, lansete, mulinete, legislatie si alte alea. Nu doresc raspuns ca denaturam topicul definitiv ....Hotararea apartine in totalitate admin-ului si moderatorilor de forum ......
Traiasca Garda si Capitanul !
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
Lorelai

Post by Lorelai »

Deh, poate nu am harul pedagogiei, cateodata e buna tabla si creta ! :D
Nu cred ca ne-am abatut de la rulote prea mult, daca extragem situatia cu barca si punem in locul ei o rulota, ramanem pe subiect, dar e bine ca am inlaturat o confuzie cu prire la remorcarea RULOTELOR !
Astept in continuare postari despre rulote !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
valic

Post by valic »

Fratilor,

Eu inteleg ca daca ansamblul (masina si remorca) nu depasesc impreuna 3.500 kg si remorca nu este mai grea decat masina, iti trebuie categoria B.
Valic
0744 644 368
Lorelai

Post by Lorelai »

Salut Valic, ai inteles perfect !
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
valic

Post by valic »

Textul postat de voi este putin gresit, iata-l pe cel corect, insa am subliniat cu albastru texul care ma baga in ceata ..........

"CAPITOLUL VI - PERMISUL DE CONDUCERE

Art. 95. Permisul de conducere se elibereaza de catre inspectoratul de politie judetean sau de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in raza careia solicitantul isi are domiciliul (sau resedinta in cazul cetatenilor straini), precum si de catre Inspectoratul General al Politiei.

Forma si continutul permisului de conducere se stabilesc de catre Inspectoratul General al Politiei.

Permisul de conducere prevazut la art. 96 este valabil pe o perioada de 10 ani de la data eliberarii.

Prevederea de la alineatul precedent se aplica si permiselor model nou, emise pana la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvenului nr. 166/1997.

La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitatile de politie, fara sustinerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.

Art. 96. Permisul de conducere este valabil pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de autovehicule:

CATEGORIA A
- autovehiculul cu doua roti (motocicleta) cu sau fara atas avand capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, si autovehiculul cu trei roti (triciclu) avand capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, precum si masa totala maxima autorizata mai mica de 400 kg;

CATEGORIA B
- autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;

- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si remorca, in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

- triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;

CATEGORIA B+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca, daca ansamblul respectiv nu se incadreaza in categoria B;

CATEGORIA C
- autovehicule, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;

CATEGORIA C+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;

CATEGORIA D
- autovehiculele destinate transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;

CATEGORIA D+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

CATEGORIA Tr
- tractoare si masini autopropulsate pentru lucrari;

CATEGORIA Tb
- troleibuze;

CATEGORIA Tv
- tramvaie.

Fiecare din cele trei categorii de permise da dreptul conducerii tractoarelor, troleibuzelor sau tramvaielor. Masinile autopropulsate pentru lucrari pot fi conduse pe drumurile publice numai de posesorii permisului de conducere categoria tractoare (Tr).

Punerea in miscare pe drumurile publice a tractoarelor, masinilor autopropulsate pentru lucrari a troleibuzelor si tramvaielor de catre persoanele care nu poseda permis de conducere, constitue.Fie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a avut loc un accident cu urmari grave sau mortale, intervine concursul de infracitiuni si se aplica pedeapsa cea mai aspra.

Permisul de conducere este valabil si pentru una sau mai multe dintre urmatoarele subcategorii:

SUBCATEGORIA A 1: autovehiculul cu doua sau trei roti (motoreta) avand capacitatea cilindrica a motorului de cel mult 50 cmc si viteza maxima prin constructie, de cel putin 25 km/h, dar nu mai mare de 50 km/h;

SUBCATEGORIA B 1: autovehiculul cu trei sau patru roti (tricicluri si respectiv, avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg si fiind echipat cu un motor termic cu capacitatea cilindrica mai mare de 50 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h;

SUBCATEGORIA C 1: autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima. autorizata este de peste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg;

SUBCATEGORIA C1+E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria C 1si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autoriizata a rernorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator;

SUBCATEGORIA D1: autovehiculele destinate transportului de persoane avand cel putin 9, dar nu mai mutt de 16 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;

SUBCATEGORIA D1+E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

Autovehiculele din categoriile B, C si D si din subcategoriile C1 si D1 i se poate atasa o remorca avand masa totala maxima autorizata sub 750 kg, fara ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.

Termenul masa totala maxima autorizata inseamna masa proprie a vehiculului si a incarcaturii maxime.

Art. 97. Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehicule din subcategoria pe care aceasta o include.

Permisul de conducere valabil pentru categoriile C+E sau D+E este valabil si pentru conducerea ansamblurilor de vehicule din categoria B+E, daca titularul acestuia poseda categoria B.

Permisul de conducere valabil pentru categoria C+E este valabil si pentru categoria D+E, daca titularul acestuia poseda categoria D.

Permisul de conducere valabil pentru subcategoria C1+E este valabil si pentru subcategoria D1+E, daca titularul acestuia poseda subcategoria D1.

Posesorii permisului de conducere pentru categoriile C sau C+E au dreptul sa conduca tractoare, iar permisele de conducere pentru categoriile D sau D+E sunt valabile si pentru conducerea troleibuzelor.

Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A nu au dreptul sa conduca motociclete de o putere mai mare de 25 kW sau cu un raport putere/masa proprie de peste 0,16 kw/ kg, daca nu au cel putin 2 ani vechime in conducerea motocicletelor. Aceasta conditie nu se aplica persoanelor care au varsta de cel putin 21 de ani si au sustinut examenul pe motocicleta fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 35 kw.

Art. 98. Categoriile Tr, Tb si Tv se inscriu in permisele de conducere, la rubrica "Mentiuni" .

Categoriile permiselor de conducere care dau dreptul de a circula pe drumurile publice cu tractoare, troleibuze sau tramvaie vor fi inscrise prescurtat la rubrica "Mentiuni ", de la pozitia "12 ", alaturi de mentiunea "Restrictii" din cuprinsul noului document plastificat.

Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conduca un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor si una sau doua remorci.
Valic
0744 644 368
Dumitrescu Iancu

Post by Dumitrescu Iancu »

Hai ca s-a ales praful de topicul omului!Mai sunteti?
Lorelai

Post by Lorelai »

Iata sursa mea, inspectoratul General de Politie
http://www.igpr.ro/DPR/Regulament%20apl ... alizat.pdf
Citatul specific:
b) CATEGORIA B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totala maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte masa proprie a autovehiculului trăgător;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depăşeşte 3.500 kg;
d) CATEGORIA C:
1. autovehiculul, altul decât cel din categoria D, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorca a cărei masa totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
e) CATEGORIA CE: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg;
f) CATEGORIA D: autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
g) CATEGORIA DE: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria D şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie să fie destinată...

Sursa ta care e Vali ?
Eu cred ca e bine sa elucidam acest subiect !
Luptam pana iesim din ceata !
Eu nu ma las !
Repet, vorbim de RULOTE
Lorelai
Dan Surdu
d.surdu@yahoo.com
Tel. 0725985958
cezar

Post by cezar »

Autovehiculele din categoriile B, C si D si din subcategoriile C1 si D1 i se poate atasa o remorca avand masa totala maxima autorizata sub 750 kg, fara ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.

Valica, este foarte clar ! daca remorca este sub 750 kg, nu ai nici o problema ! Ramai la cat. B (cazul tau, al meu, al majoritatii...).
Daca remorca depaseste 750 kg, atunci mai ai o sansa : ansamblul sa nu depaseasca 3.500 kg. Nu-i nici o contradictie.
Lorelai are dreptate !
Mihai Vinturache
Moderator

Post by Mihai Vinturache »

Ma bag si eu ca musca in lapte:

Cazul 1
greutate auto 2000 kg + greutate remorca 500 kg = 2500 kg adica TOTAL < 3500 kg.
se poatre conduce cu B cf. pct. 2

Cazul 2
greutate auto 3000 kg + greutate remorca 700 = 3700 kg adica TOTAL > 3500
avem auto cat. B + remorca < 750 kg
deci se conduce cu cat. B cf. pct. 2 chiar daca totalul este mai mare de 3500 kg

Cazul 3
greutate auto 2000 kg + remorca 1000 kg = 3000 kg TOTAL < 3500 kg
avem auto cat. B + remorca < greutatea auto (chiar daca este > 750) dar totalul este sub 3500 kg
se conduce cu cat. B cf. pct. 3 chiar daca remorca este mai mare de 750 kg

Cazul 4
greutate auto 3000 kg + remorca 1000 kg = 4000 kg TOTAL > 3500 kg
se conduce cu cat. B+E cf. pct 3

Cazul 5
greutate auto 1500 kg + remorca 1700 kg = 3200 kg TOTAL < 3500 kg
remorca este mai mare decat auto
se conduce cu cat. B+E cf. pct. 3
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
valic

Post by valic »

OK,

Si daca ai o remorca (ce o fi ea, peridoc, rulota, remorca) a carei greutate maxim autorizata este de peste 750 KG, cE puii mei de categorie trebuie .............. ?
Ca deja am o ceatza totata ..............

Sa traiesti Iancule, suntem TOTI prezenti ..............
Valic
0744 644 368
pytzy

Post by pytzy »

Eu am masina: Masa proprie 2100 kg / Incarcata 3000kg
Rulota 900kg proprie si incarcata 1150kg
Total: 4150kg...si de 7 luni incerc sa ajung sa ma inscriu pentru profesionisti(vreau D+E barem sa stiu ca am facut ceva)..pana acum am circulat in ilegalitate :oops: :oops: cca 10000 km in vara si toamna asta...
Some day, and that day may never come... I may call upon you to do a service for me. But er... until that day, accept this, as a gift.
Just when I thought I was out... they pull me back in.

pitigoi.catalin@gmail.com
Dumitrescu Iancu

Post by Dumitrescu Iancu »

valic wrote:OK,

Si daca ai o remorca (ce o fi ea, peridoc, rulota, remorca) a carei greutate maxim autorizata este de peste 750 KG, ca puii mei de categorie trebuie .............. ?

Valica,tie iti trebuie categoria `tz`! :lol: :lol: :lol:
valic

Post by valic »

Dumitrescu Iancu wrote:

Si daca ai o remorca (ce o fi ea, peridoc, rulota, remorca) a carei greutate maxim autorizata este de peste 750 KG, ca puii mei de categorie trebuie .............. ?

SI TIE "XXX" ............. :) SAU MAI BINE ........... GURA PORTITEI
Valic
0744 644 368
cezar

Post by cezar »

Dumitrescu Iancu wrote:

Valica, in exemplul tau, iti trebuie B-ul, daca ansamblul nu depaseste 3.500 kg; daca insa ansamblul depaseste 3.500 kg, iti trebuie B+E. Clar ?

CATEGORIA B
- autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;

- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si remorca, in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;- triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;
Last edited by cezar on 11 Jan 2011, 19:00, edited 1 time in total.
valic

Post by valic »

Mihai Vinturache wrote:Ma bag si eu ca musca in lapte:

Cazul 1
greutate auto 2000 kg + greutate remorca 500 kg = 2500 kg adica TOTAL < 3500 kg.
se poatre conduce cu B cf. pct. 2 ok

Cazul 2
greutate auto 3000 kg + greutate remorca 700 = 3700 kg adica TOTAL > 3500
avem auto cat. B + remorca < 750 kg
deci se conduce cu cat. B cf. pct. 2 chiar daca totalul este mai mare de 3500 kg gresit

Cazul 3
greutate auto 2000 kg + remorca 1000 kg = 3000 kg TOTAL < 3500 kg
avem auto cat. B + remorca < greutatea auto (chiar daca este > 750) dar totalul este sub 3500 kg
se conduce cu cat. B cf. pct. 3 chiar daca remorca este mai mare de 750 kg NECLAR

Cazul 4
greutate auto 3000 kg + remorca 1000 kg = 4000 kg TOTAL > 3500 kg
se conduce cu cat. B+E cf. pct 3 OK

Cazul 5
greutate auto 1500 kg + remorca 1700 kg = 3200 kg TOTAL < 3500 kg
remorca este mai mare decat auto
se conduce cu cat. B+E cf. pct. 3 NECLAR
Valic
0744 644 368
cezar

Post by cezar »

Valica, ce dreak bagi in rosu ?

PCT 2 este corect ! Daca remorca este mai mica de 750 kg, se tine seama doar de greutatea automobilului.

PCT 3 este foarte clar ! Ansamblul are sub 3500 kg. Care-i problema, scrie clar la lege.

Nu mai innebuni lumea ! Daca nu ma crezi, intreaba-l pe Oscar ! :lol:
Last edited by cezar on 11 Jan 2011, 18:46, edited 1 time in total.
valic

Post by valic »

CEZARICA,

MASINA MEA ARE SARCINA MAXIMA 1850 KG, IAR BARCA MARE CU PERIDOC CU TOT 1250 KG, IN TOTAL 3100 KG, CE CATEGORIE TREBUIE ............... ?
PT CA IN LEGE E AMBIGUU .........

CELE BUNE
Valic
0744 644 368
Post Reply

Return to “Cafenea”