Ştiaţi că? Adevăruri mai puţin plăcute...

Discuţii fără iz de peşte

Moderator: dutustoica

Petru Burian

Re: Ştiaţi că? Adevăruri mai puţin plăcute...

Post by Petru Burian »

Faine saituri, merci :D
Pt. o "opinie romaneasca" incercati la: http://www.ectap.ro/articole/212.pdf
mie, la verificarea de azi mi-a dat oarece erori, dar dvs. sigur veti reusi :D
Succesuri si lectura placuta :D
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
rebeu

Post by rebeu »

Nici eu n-am reuşit... dar am sesizat că se fac schimbări în linkuri... deci se pare că lucrează cineva p-acolo...

Aveam o datorie către Laloi...

Nu mai găsesc (încă!) episodul cu Insula Paştelui de pe NatGeo dar pentru ce-am discutat noi este suficientă informaţia de aici.

E adevărat... Daniken a scris cartea în 1968 şi pe atunci... nici pe hartă nu prea găseai insula. El de fapt a făcut-o celebră.
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'
laloi

Post by laloi »

rebeu wrote:Aveam o datorie către Laloi...
It is not yet known how they transported the statues, but some etc...

Mersi mult pt link, interesant, dar inca nu mi se pare 100% clarificata ideea... dar e mai interesant asa ;) , din punctul meu de vedere cel putin...
Petru Burian

Post by Petru Burian »

rebeu wrote:E adevărat... Daniken a scris cartea în 1968 şi pe atunci... nici pe hartă nu prea găseai insula. El de fapt a făcut-o celebră.
1 -- Daniken a fost un farsor, dovedit in tribunal :lol:
2 -- insula a devenit celebra, cu aprox. 10 ani mai devreme, dupa publicarea cartii lui Heyerdal Thor, Aku Aku: The Secret of Easter Island. Dar si Heyerdal si-a „rupt gatul” fiind pacalit copios de bastinasii insulei in cazul „placutelor Rongorongo”. :lol:
3 -- la ora actuala evolutia istorica a insulei Pastelui, a devenit exemplul didactic pt. consecintele suprapopularii :!: :!: :!:
rebeu

Post by rebeu »

Da, aşa-i, Thor cu Kon-Tiki i-a făcut publicitatea... dar la vremea lui... media încă nu avea impactul pe care l-a avut ceva mai târziu... plus că una e să vorbeşti despre extratereştri şi alta e să vrei să dovedeşti călătoriile ancestrale...

PS: am găsit... căutam unde nu trebuia. Este scos de BBC şi este episodul 3 dintr-o serie de 7 care se numeşte: Attenborough in Paradise (3of7) Lost Gods Of Easter Island.
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
--
RBu'
cezar

Post by cezar »

Prietenul Petru mi-a luat-o inainte! :?

Thor Hayerdahl, insotit de sotie, a petrecut cativa ani, incercand sa stabileasca o legatura intre celebrii monoliti (care infatisau barbati albi, cu barbi si par rosu foarte bogate), cu civilizatia incasa a lui Viracocha (al carui nume initial ar fi fost Illa Tiki sau Kon Tiki (adica Tiki Soare sau Tiki Foc). A cautat dovezi si a descoperit ca acest Viracocha (sau Kon Tiki) ar fi fost batut in razboi de un alt sef, ca oamenii "albi si rosii" ar fi fost macelariti, iar putinii supravietuitori ar fi fugit cu plute din din lemn de balsa, unii ajungand in Insula Pastelui (unde zeul local se chema Tiki), iar altii tocmai in Polinezia.
Pentru ca teoria lui cu navigatia pe plute de balsa, de-a latul Pacificului, pe distante de mii de mile marine parea fantasmagorica, a organizat "expeditia Kon-Tiki". Impreuna cu alti cinci camarazi, a navigat de la Callao (Peru) pana in Polinezia, traversand pacificul pe o pluta confectionata numai din lemn de balsa, bambus si funii din liane.

De fapt, el dorea sa dovedeasca in primul rand capacitatea de navigatori a vikingilor (oamenii cu barbi si par rosu), care erau banuiti ca fiind primii descoperitori ai continentului american, pe timpul lui Erik cel Rosu si Rolfe-un Ochi.
Perioada cam coincidea, iar o civilizatie pre-incasa a oamenilor albi, cu barba si par rosu parea probabila.

De aici pana la ai urmari pe urmasii vikingilor pana in Polinezia, n-a fost decat un pas. Pana la urma si T. Heyerdahl tot urmas al vikingilor a fost, ca norvegian.

Cat despre Erik von Danniken, cu ale sale "Amintiri despre viitor"...omul a scris o carte interesanta pana la un anumit punct, punand cap la cap unele descoperiri arheologice cu adevarat ciudate (Palenque, Stonehenge, Gizeh + Valea Regilor) cu mistificari penibile si interpretari trase de par.
Dar la vremea respectiva, a fost o lectura interesanta, m-am zbatut mult ca sa pun mana pe carte.
modigliani

Post by modigliani »

,, Cat despre Erik von Danniken, cu ale sale "Amintiri despre viitor"...omul a scris o carte interesanta pana la un anumit punct ..... "

Daniken n-a avut alt rol decat de a deschide un orizont de asemenea calibru in multi dintre noi . Candva , poate cu 25 de ani in urma-i sorbeam scrisele . Acum fireste ca-l gasesc ca fiind perimat , depasit , poate naiv , sau poate chiar utilizat . A avut rostul lui si si-a facut treaba . Ne-a dat ,, sutul in cur " . Tine de noi de aici incolo sa urmam calea , sa gasim adevarul ( adevaruri sau fractii ale acestora ) .

Cum spuneam ...... Daniken a avut rolul lui in viata mea ( cel putin ) . A ,, venit " , a ,, plecat " cum a venit , si-a implinit menirea :

http://www.youtube.com/watch?v=bLltt5cP ... r_embedded
"in livada de ciresi ..... degeaba incerci sa cauti prune . Trebuieste sa cauti in livada de pruni . Unde degeaba vei incerca sa gasesti cirese . Ca atare ..... umbla din livada in livada . Iti vei umple cosul de ..... FRUCTE !"
rebeu

Post by rebeu »

Exact! Ajunsese cartea aia într-un hal fără de hal! Nu mai avea decât... o urmă de coperţi iar când în sfârşit am avut exemplarul meu nou-nouţ, deja o citisem de câteva ori. La vârsta aceea rar prindeai aşa ceva şi era bătaie pe ele. Plus că... atunci chiar credeam că tot ce-i scris este şi adevărat.

Cât despre puşcăria făcută de el... hummm... se pare că e unul din puţinele cazuri în care cineva chiar plăteşte pentru minciuni spuse-n public. Ce-ar mai trebui şi acum aceeaşi "sită" ca atunci. Dar... ar fi mult mai puţine televiziuni şi filme bune difuzate...
Lui se pare că i-a priit, că a mai scos câteva cărţi, una scrisă chiar în puşcărie... Şi se pare că nu s-a lecuit fiindcă a mai scos ceva minciunele şi prin celelalte... Uite aici.

LE: Oups... Între timp a mai postat şi pictoru'...

LLE: M-am înşelat... puşcărie n-a făcut pentru minciuni ci pentru... excrocherie... d-aia l-au legat...
Last edited by rebeu on 24 Dec 2010, 03:10, edited 1 time in total.
--
RBu'
rebeu

Post by rebeu »

Uite că am găsit cum să fac. Episodul este din 2000 şi am găsit subtitrare pentru el făcută de cosimo (traducătorii au porecle ca pe orice forum... habar n-am cine este dar... îi mulţumesc pe această cale pentru munca total dezinteresată pe care a făcut-o) în 2006.

De la minutul 19 şi ceva David A face următorul comentariu: (imaginile sunt originale, din 1955)

"Cum fuseserã fãcute aceste sculpturi imense şi cum fuseserã transportate?
Thor Heyerdahl a condus în 1955 o importantã expediţie arheologicã în insulã, şi a petrecut câteva luni aici încercând sã afle.
A sãpat împrejurul lor. A descoperit cã unele erau îngropate pânã la brâu, şi cã aveau degete ciudate şi alungite.
A demonstrat prin experimente practice cã sculptarea lor nu era atât de dificilã pe cât s-ar fi putut crede, deoarece roca este cenuşã vulcanicã şi odatã îndepãrtat stratul de la suprafaţã, este destul de uşor prelucratã cu ciocane de piatrã.
Apoi a demonstrat cã nu este prea dificil sã tragi sculpturile de la carierele unde au fost prelucrate, cu condiţia sã ai suficienţi oameni.
Chiar şi mai târziu, arheologi americani au transportat o copie a unei statui, menţinutã în picioare, folosind tãvãluguri, deşi pe vremea lui Cook nu se aflau arbori pe insulã pentru a face tãvãluguri.
Dar indiferent cum au fost mutate, aceste investigaţii au demonstrat fãrã dubii cã era nevoie de mulţi oameni, şi aceasta însemna cã trebuie sã fi existat aici, la un moment dat, o comunitate prosperã şi unitã, care sã fi creat aceste monumente uluitoare."

Chiar dacă este doar un documentar de popularizare a ştiinţei (sau tocmai de aceea) nici-o afirmaţie de acolo nu este făcută fără a putea fi probată.

La sfârşitul filmului se comentează şi de ce nu se mai construiau statui cu mult înainte de a ajunge pe insulă James Cook.

Consider subiectul ca fiind epuizat. Nu văd ce alte comentarii ar mai fi de făcut. Dacă cineva doreşte să vadă episodul... ştie ce trebuie să facă.

Să fiţi iubiţi!
--
RBu'
Petru Burian

Post by Petru Burian »

rebeu wrote:pe vremea lui Cook nu se aflau arbori pe insulã pentru a face tãvãluguri.
.....
Dacă cineva doreşte să vadă episodul... ştie ce trebuie să facă...
1. -- „… pe vremea lui Cook nu se aflau arbori pe insulã pentru a face tãvãluguri…” dar la venirea lui statuile erau deja „la locul lor si in picioare”. „Nebunia” de a face si transporta aceste statui + necesarul pt. focul zilnilnic, locuinte, etc. au dus la despadurirea totala a insulei, modificarea severa a ecosistemului si a capacitatii sale de suport :!: :!: :!: => concurenta pt. subzistenta pop. umane, accelerarea supraexploatarii habitatului, conflictele interumane si in final decaderea la nivele incredibile, de civilizatie si cultura, ai supravietuitorilor.
Atentie :!: avand in vedere conditiile acelor vremuri, acum putem stabili o „egalitate” perfecta (pastrand proportiile) intre insula Pastelui si "Terra actuala si viitoare" :evil: :evil: :evil:
2. -- eu chiar m-as uita la documentar, dar nu stiu ce-i de facut :? :? :?
rebeu

Post by rebeu »

Petru Burian wrote:...
Atentie :!: avand in vedere conditiile acelor vremuri, acum putem stabili o „egalitate” perfecta (pastrand proportiile) intre insula Pastelui si "Terra actuala si viitoare" :evil: :evil: :evil:
...
Între timp am mai "capturat" un episod de pe BBC care exact asta semnalează...

Raritate: David A face comentarii despre (geo)politică.

Ca de obicei... cine vrea... ştie ce să facă să-l vadă.

Să fiţi iubiţi!
--
RBu'
Petru Burian

Post by Petru Burian »

rebeu wrote:Ca de obicei... cine vrea... ştie ce să facă să-l vadă. Să fiţi iubiţi!
D-le Radu Bogdan v-am trimis un E-mail :roll:
rebeu

Post by rebeu »

Mă văd nevoit să retractez... hummmmm... Never say never!

Am descoperit (căutând - ca de obicei - altceva) asta.

După cum se vede jupân Daniken nu şi-a spus ultimul cuvânt...

Promit să mă ocup de treaba asta. Zilele următoare... fiţi pe fază!

LE: S-a rezolvat... cine vrea... ştie ce să facă...
--
RBu'
rebeu

Post by rebeu »

Ştiaţi că Windows şi mouse sunt invenţii mult mai vechi decât Microsoft-u lu' "nea portiţă"?

Douglas Engelbart, un băiat de la ţară cum singur se descrie, a inventat mouse-ul în 1964. Patentul l-a obţinut în 1970 când i-a fost refuzata patentarea sistemului windows. La vremea respectivă creaţiile software nu erau considerate invenţii.

Tot pe vremea aceea a pus bazele hypermediei, invenţie care stă la baza www şi acreditată lui Tim Berners-Lee în 1991 (după unii autori în 1989). Povestea cu www a început de fapt prin 1946 dar... istoria (după unii) se scrie, nu se face. Şi uite că... le merge.

Ca o ironie... DE îşi conduce propria firmă într-un sediu închiriat de la Logitech Corporation, un mare producator de periferice, vestit pentru şoriceii săi.
--
RBu'
rebeu

Post by rebeu »

Hummmm... după câteva săptămâni bune de... letargie... m-am apucat iar de treabă.

Pictoreeee! Ştii unde să cauţi. Acolo o să găseşti nişte poze ale universului făcute in 2011. Fotograful... hummmm... computer made! 8-) Chiar este interesant cum se pune problema "întregului" şi a... "nimicului".

Şi mai sunt şi altele p-acolo... unele chiar sunt în temă cu pescuitul. Doar că... pe alte meleaguri.

Vizionare plăcută!
--
RBu'
modigliani

Post by modigliani »

rebeu wrote:Pictoreeee! Ştii unde să cauţi.
Da , stiu . Mersi . Insa stii foarte bine care-i diferenta intre punctele noastre de vedere . Tu esti mult mai exact si stiintific construit , eu nu le iau ,, de bune " doar ca-s difuzate de National Geografic ( NG nu face decat sa expuna ceea ce-a cumulat pana astazi omenirea . Insa nimic nu poate garanta ca privind ASTAZI un documentar la ei .... ne aflam in fata Adevarului Absolut . De-a lungul timpului au tot mai fost ,, Adevaruri Absolute : Soarele se-nvarte-n jurul Pamantului , Pamantul plat sprijinit pe 4 elefanti , .... samd . Nimic nu garanteaza ca stiinta de astazi acopera ..... MARELE ADEVAR ! Din punctul meu de vedere NG-ul isi aloca prea multa importanta ..... iar multi o iau de buna ... )
rebeu wrote:Acolo o să găseşti nişte poze ale universului făcute in 2011.
Nici p-asta n-o cred . Ceea ce obiectivul foto ( care vrei tu ! ) importalizeaza sau inregistreaza ASTAZI sunt de fapt imagini de sute , mii , zeci de mii sau chiar milioane de ani vechime . In functie de distanta la care se afla fata de obiectiv zona fotografiata .[/quote]
rebeu wrote: Chiar este interesant cum se pune problema "întregului" şi a... "nimicului".
Asa da , nenicule !!! ;) Abia astept serile si noptile alea nesfarsite de pe malul Dunarii , seri si nopti in care sa ne pierdem in filozofii , in dezbateri , in ipoteze sau concluzii , ..... discutii intrerupte doar de ciocnetul paharelor cand ne dam noroc ! Asa da !

Intregul ..... sau nimicul .... sau totul ..... sau nestiutul ..... sau inaccesibilul ..... sau imposibilul de patruns cu creierul uman ..... ;) ;) ;)
"in livada de ciresi ..... degeaba incerci sa cauti prune . Trebuieste sa cauti in livada de pruni . Unde degeaba vei incerca sa gasesti cirese . Ca atare ..... umbla din livada in livada . Iti vei umple cosul de ..... FRUCTE !"
rebeu

Post by rebeu »

He he! Am tot căutat un episod despre ordine şi haos... îl văzusem în direct pe... hummm... nu mai ştiu... hai să fie ca Pictoru'! Pe NatGeo! :lol: :lol: :lol:

Pictoreeee! L-am găsit! E musai să-l vezi! Asta ca să nu ne luăm de beregată pe mal de apă la "dezbateri". Image

Ştii unde e.
--
RBu'
modigliani

Post by modigliani »

rebeu wrote:Ştii unde e.
Iarta-ma Radule , nu mai stiu . Ajuta-ma putin . Un link , ..... ceva ! ( dorm tastand ! Suntem varza dupa vantoasele de pe Gostile )
rebeu

Post by rebeu »

Vezi că ţi-am dat pe YM.

Şi... nu zici dac-a meritat bronzu de vânt pe Goştilele?

Editat în 22 mai 2011 ca test de schimbare a titlului subiectului... l-am pus la loc. (Titlul!) :lol:

Merge!
--
RBu'
rebeu

Post by rebeu »

modigliani wrote: A VAZUT CINEVA OBLETE PE DUNARE Amaratul asta de pestisor este cel mai sensibil . Daca el nu e celelalte specii sunt cel putin afectate de acelasi lucru . De el depinde avatul , salaul , stiuca , etc .
Bănuiesc de ce întrebi. Eu n-am văzut. Şi se pare că nici alţii.

O imagine mai largă (d-aia postez aici şi nu unde-ai întrebat) o poţi vedea în acest film. Din păcate este foarte nou şi nu are subtitrare... Ştii unde-l găseşti.
--
RBu'
Post Reply

Return to “Cafenea”