In mod cert, Marx a fost un filozof! La fel Engels!rebeu wrote:Hummm... probabil că voi zbârli multe... freze... Marx l-o fi găsit? Da' Engels? Sau ei erau doar nebuni?
Sub rezerva faptului că n-am avut nici răbdarea şi nici curiozitatea să-i citesc eu îi consider şi pe ei filozofi.
Cât despre iarnă... abia a-nceput! Deja te-ai săturat? Cred că-i mai bine să "aprofundăm" acum... la vară pe mal... nu ştiu dac-o să ne mai ardă de d-astea...
Se pare ca ambii l-au gasit pe Dumnezeu catre sfarsitul vietii. In ceea ce-l priveste pe Marx, sunt chiar sigur.
Undeva in Germania, in orasul Trier, exista o casa memoriala (re)construita, unde se zice ca s-ar fi nascut. Am vizitat-o acum vreo 10-12 ani, iar in micul muzeu de acolo, exista unele copii ale scrisorilor adresate lui Engels, in ultima parte a vietii.
Intr-una din ele explica faptul ca el nu s-a ridicat impotriva Creatorului, ci impotriva abuzurilor savarsite in numele Sau, dintre care cel mai mare abuz l-a socotit cardasia dintre bogatii exploatatori si capii corupti ai clerului.
Macar pe jumatate, el s-a intors cu fata catre Dumnezeu. Probabil ca in contul celeilalte jumatati, s-a stricat si nitel la cap, avand in vedere faptul ca si-a abandonat familia in cea mai neagra mizerie, iar sotia si copiii i-au murit de frig si foame (la propriu), atunci cand el se afla inca in viata.
Este stiut faptul ca Engels l-a salvat de cateva ori de portarei, i-a platit chiria si datoriile la bacani si furnizorii de carbuni, etc.
Desi unii autori scriu ca a murit onorat si respectat de milioane de oameni, faptul ca si-a gasit mormantul in cimitirul saracilor este relevant.