Un altfel de dezbatere ..... la cafenea . Mahoie , esti ???

Discuţii fără iz de peşte

Moderator: dutustoica

cezar

Re: Un altfel de dezbatere ..... la cafenea . Mahoie , esti

Post by cezar »

rebeu wrote:Hummm... probabil că voi zbârli multe... freze... Marx l-o fi găsit? Da' Engels? Sau ei erau doar nebuni?

Sub rezerva faptului că n-am avut nici răbdarea şi nici curiozitatea să-i citesc eu îi consider şi pe ei filozofi.

Cât despre iarnă... abia a-nceput! Deja te-ai săturat? Cred că-i mai bine să "aprofundăm" acum... la vară pe mal... nu ştiu dac-o să ne mai ardă de d-astea...
In mod cert, Marx a fost un filozof! La fel Engels!

Se pare ca ambii l-au gasit pe Dumnezeu catre sfarsitul vietii. In ceea ce-l priveste pe Marx, sunt chiar sigur.
Undeva in Germania, in orasul Trier, exista o casa memoriala (re)construita, unde se zice ca s-ar fi nascut. Am vizitat-o acum vreo 10-12 ani, iar in micul muzeu de acolo, exista unele copii ale scrisorilor adresate lui Engels, in ultima parte a vietii.

Intr-una din ele explica faptul ca el nu s-a ridicat impotriva Creatorului, ci impotriva abuzurilor savarsite in numele Sau, dintre care cel mai mare abuz l-a socotit cardasia dintre bogatii exploatatori si capii corupti ai clerului.
Macar pe jumatate, el s-a intors cu fata catre Dumnezeu. Probabil ca in contul celeilalte jumatati, s-a stricat si nitel la cap, avand in vedere faptul ca si-a abandonat familia in cea mai neagra mizerie, iar sotia si copiii i-au murit de frig si foame (la propriu), atunci cand el se afla inca in viata.
Este stiut faptul ca Engels l-a salvat de cateva ori de portarei, i-a platit chiria si datoriile la bacani si furnizorii de carbuni, etc.

Desi unii autori scriu ca a murit onorat si respectat de milioane de oameni, faptul ca si-a gasit mormantul in cimitirul saracilor este relevant.
Last edited by cezar on 21 Dec 2010, 12:03, edited 1 time in total.
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Copy – Paste :D
Marele savant Albert Einstein era şi un om de mult spirit. Glumele lui sclipitoare incitau totdeauna pe cei care le auzeau. De exemplu, odată o doamnă, cam snoabă, l-a întrebat :
— Dv. care ştiţi atîtea lucruri, aţi putea să-mi explicaţi ce diferenţă este între timp şi eternitate ?
— Desigur, doamnă ; eu aş avea timp să vă explic, dar v-ar trebui o eternitate ca să înţelegeţi !
----------------------------
Cîndva, ilustrul fizician a fost întrebat de către unul dintre admiratorii săi :
— Cum se nasc marile descoperiri care revoluţionează ştiinţa ?
— Foarte simplu, răspunse Einstein. Toată lumea ştie că este imposibil să explici cutare sau cutare fenomen. Ei bine, uneori se găseşte cîte un ignorant care nu ştie acest lucru…
:lol: :lol: :lol:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
cezar

Post by cezar »

Revenind la subiectul principal al topicului, nu pot decat sa observ (in ignoranta mea), cateva chestiuni clare:

1. Se vorbeste de "Big Bang-ul initial", de inceputurile universului la dimensiunea traita si cunoscuta de noi.
- dar, Big-Bang-ul initial nu s-a produs intre niste mase (sau "ceva-uri") preexistente ?
- la randul lor, ce au fost aceste "ceva-uri", in mare nemarginire a timpului ?
- "dovleacul" de care vorbeste Rebeu, nu are cumva la baza niste "dovlecei mai mici", sau un "dovleac mult mai mare".
- materia a existat dintotdeauna, sau este o forma temporara de existenta a altceva (eventual a unei forme versatile de spirit)? Care spirit ? Cumva al Creatorului Suprem ?

Dar daca vorbim de inceputurile a "tot ceea ce este", putem vorbi si de sfarsitul aceluiasi lucru, al aceleiasi stari.

Deci:

2. Se vorbeste (sau se speculeaza) pe tema incheierii unui ciclu universal. Nu vorbesc de "sfarsitul lumii" (implicit al sfarsitului lumii asa cum o percepem noi), ci de incheierea ciclului universal. Va fi, nu va fi ? Daca va fi, dupa ce reguli se va produce ?
Cu mijloacele stiintifice si tehnologice (supermodeste) ale omenirii secolului 21, vom putea descifra, anticipa, intelege ...acel ceva ?

Dar mai este ceva:

3. Dimensiunea perceputa de noi (deci traita, cercetata, in anumite limite cunoscuta) este singura existenta ? Nu cumva mai exista si altele, eventual in numar infinit ? Se poate raspunde la intrebarea daca exista "universuri paralele"?

In lipsa raspunsurilor la aceste intrebari (si desigur a altor intrebari, poate mult mai subtile), ramane efigia Creatorului Suprem. Sau nevoia de a avea asa ceva.
modigliani

Post by modigliani »

cezar wrote: - dar, Big-Bang-ul initial nu s-a produs intre niste mase (sau "ceva-uri") preexistente ?
- la randul lor, ce au fost aceste "ceva-uri", in mare nemarginire a timpului ?
- "dovleacul" de care vorbeste Rebeu, nu are cumva la baza niste "dovlecei mai mici", sau un "dovleac mult mai mare".
- materia a existat dintotdeauna, sau este o forma temporara de existenta a altceva (eventual a unei forme versatile de spirit)? Care spirit ? Cumva al Creatorului Suprem ?
Excelent !!!
"in livada de ciresi ..... degeaba incerci sa cauti prune . Trebuieste sa cauti in livada de pruni . Unde degeaba vei incerca sa gasesti cirese . Ca atare ..... umbla din livada in livada . Iti vei umple cosul de ..... FRUCTE !"
rebeu

Post by rebeu »

Nu le prea le am eu cu filozofia (eu tot încercam să trag discuţia pe tărâmu' astrofizicii) dar... mă văd nevoit să dau acelaşi răspuns pe care l-au dat alţii înaintea mea (bineînţeles! o întrebare!):

Da' pe Dumnezeu... cine l-a creat? Spiritul lui de unde a apărut?
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'
cezar

Post by cezar »

rebeu wrote:Nu le prea le am eu cu filozofia (eu tot încercam să trag discuţia pe tărâmu' astrofizicii) dar... mă văd nevoit să dau acelaşi răspuns pe care l-au dat alţii înaintea mea (bineînţeles! o întrebare!):

Da' pe Dumnezeu... cine l-a creat? Spiritul lui de unde a apărut?
De un lucru sunt sigur !

Identificarea intre Creatorul suprem si Dumnezeu (sau Allah, sau Budha, sau...sau...) este opera oamenilor !

Cartile sfinte (Vechiul Testament, Noul Testament, dar si Coranul, Tora etc) sunt opere ale CREATIVITATII MINTII OMENESTI. De fapt chiar au destul de multe similitudini, dupa cum toate par, in felul lor, sa se inspire din Apocrifele lui Enoh, din civilizatia sumeriana, etc.
Si mai au asemanari si cu unele marturii ale continentului american, din epoca precolumbiana.

Sunt opere ale mintii omenesti, dar , avand in vedere dificultatea -practic imposibilitatea- comunicatiilor, cum s-au putut desavarsi aceste opere ?

CINE I-A INSPIRAT PE AUTORI ???

Radule, astrofizica este o stiinta, e drept aflata in plin progres, dar are inca limite atat de mari in comparatie cu provocarile pe care le are in fata si cu "misterele" pe care le are de explicat.
Cred ca aici este vorba de DIMENSIUNEA FILOZOFICA a lucrurilor ! D'aia filozofia este "stiinta stiintelor" !
rebeu

Post by rebeu »

Până la un punct sunt de acord cu filozofia=ştiinţa ştiinţelor.

Dar nici ea n-a dat răspuns la întrebarea pe care mă văd nevoit s-o reformulez:

Pe Creator cine l-a creat? Spiritul lui de unde a apărut?

De ce vă supără faptul că cineva caută răspunsul la această întrebare?

LE: Nu pe voi cititori ai acestui topic... în general cei care susţin varianta creatorului sunt deranjaţi de faptul că unii caută să afle mai mult. Dacă într-adevăr tot ce există este creaţie divină atunci şi purtătorii întrebării sunt tot creatie divină.

Se autoneagă creatorul?

LLE: Răspunsul ăla cu nebănuite sunt căile... haida de! La grădiniţă nici n-am fost!
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'
cezar

Post by cezar »

Deci, Radule, intrebarea este : CREATORUL N-A FOST, la randuI lui, CREAT ?

Nu sunt decat doua raspunsuri posibile:

a) DA, a fost si el creat (de ceva, de cineva...alta discutie!).

b) NU, n-a fost creat. Atunci apar variantele:

- b1 . A rezultat dintr-o transformare fericita a "haosului primordial". Posibil ...
- b2 . S-a AUTO-INVENTAT sau AUTO-CREAT. La fel de posibil...

Astea ar fi variantele metafizice cele mai abordabile.

- b3 . A fost "IMPORTAT". De unde: DINTR-O DIMENSIUNE PARALELA ??? Exista ASTA ? Daca da, este cel mai posibil.

Mai este si varianta ATEE.

- b4 . CREATORUL NU EXISTA ! El a fost inventat de oamenii ignoranti, incapabili sa explice altfel ceea ce percep in jurul lor. Nu poate fi exclusa nici aceasta varianta, chiar daca vrem.

PS : Dar astrofizica, cine a creat-o ? Nu cei zamisliti dupa chipul si asemanarea Lui (dar mult mai destepti decat media)?
Il negam pe El, prin creatia LUI ?

Complicat, complicat rau de tot !
modigliani

Post by modigliani »

cezar wrote:,, .......... dupa chipul si asemanarea Lui ....... ''
Odata cu afirmatia asta putem elegant scapa intr-o alta plaja de discutii . Ca sa fie mai clar : nu se afirma ,, IDENTIC CHIPULUI SAU " , ci ,, DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI " . ( Cam cum seamana Dusterul cu Qasqai )

..............................................

Nene Cezare , se cer imperios cateva nopti pe Dunare la suete ! ;)
"in livada de ciresi ..... degeaba incerci sa cauti prune . Trebuieste sa cauti in livada de pruni . Unde degeaba vei incerca sa gasesti cirese . Ca atare ..... umbla din livada in livada . Iti vei umple cosul de ..... FRUCTE !"
cezar

Post by cezar »

modigliani wrote:
cezar wrote:,, .......... dupa chipul si asemanarea Lui ....... ''
Odata cu afirmatia asta putem elegant scapa intr-o alta plaja de discutii . Ca sa fie mai clar : nu se afirma ,, IDENTIC CHIPULUI SAU " , ci ,, DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI " . ( Cam cum seamana Dusterul cu Qasqai )

..............................................

Nene Cezare , se cer imperios cateva nopti pe Dunare la suete ! ;)
Va fi, Lazare, va fi ! ;)
modigliani

Post by modigliani »

Eu am o problema , nene ! ....... UNDE-I MAHOIE ????? Cum de nu se ,, combina " la discutii ?
cezar

Post by cezar »

modigliani wrote:Eu am o problema , nene ! ....... UNDE-I MAHOIE ????? Cum de nu se ,, combina " la discutii ?
Mahoie nu intervine decat verbal (nu vrea sa ramana ceva scris); apoi, subiectele lui Mahoie sunt altele: conspiratia jidoveasca impotriva Romaniei, virtutile sexuale ale septuagenarelor, nefericirile barbatilor insurati/pericolele care-i pasc pe burlaci ...si alte cateva teme de acelasi calibru.
modigliani

Post by modigliani »

cezar wrote:Mahoie nu intervine decat verbal (nu vrea sa ramana ceva scris)
A..a..a..a..am inteles ! ;) Teoria conspiratiei , nene !
modigliani

Post by modigliani »

Post Reply

Return to “Cafenea”