Pur filozofic vorbind, ajungi să invoci divinitatea cînd nu mai eşti în stare să dai un răspuns veridic unei întrebări care, crezi tu, musai are nevoie de un răspuns imediat. Aşa a apărut religia. Că apoi s-au găsit o mulţime de indivizi care au profitat de ea... e altă poveste.
Aşa s-au motivat o mulţime de "fapte" de-a lungul istoriei. Care acum... dar ăsta-i alt topic...
Nu consider că eu cunosc răspunsul la întrebări la care nimeni până acum nu a reuşit să răspundă (în afara susţinătorilor "istoriei care începe acum 10mii ani") dar încerc să discern între ce mi se oferă din răspunsurile actuale (care nici ele nu sunt categorice ci doar fac o statistica a ce se verifică şi ce nu). Nu impun nimănui să creadă ce cred eu. Ai deschis o discuţie în care ai adus ca argument un film creat de cineva care nu are credibilitate ştiinţifică şi este treaba ta să crezi în continuare că ţi-a oferit răspunsul care te satisface. Asta nu înseamnă că e şi adevărat acel răspuns.
Adevărul nu este ceva arbitrar. El există indiferent dacă tu îl recunoşti sau nu. Toţi filozofii au căzut de mult de acord asupra acestui subiect.
Relativitatea în sine, este oglinda neputinţei noastre de a vedea întregul. Asta am împrumutat-o din religie. Dar şi restul lumii o acceptă pentru că... nu are alt răspuns mai potrivit/verificabil.
Acum... până una alta, aceşti oameni de ştiinţă, folosind legile cunoscute ale fizicii, au făcut posibil mersul pe Lună, au trimis sonde spaţiale pe alte planete pentru a afla căt putem de mult despre ele, ne aduc zilnic veşti de ce se mai întâmplă în vecinătatea noastră şi încearcă să interpreteze datele (captate de instrumentele trimise în spaţiu) despre universul ceva mai apropiat sau mai îndepărtat.
Cercetările lor sunt impulsionate de o concluzie la care au ajuns observând ce se întâmplă împrejurul nostru. Anume că nimic nu e veşnic şi că acest Pământ nu ne va permite să trăim la infinit pe el. Şi că, dacă vrem să supravieţuim, trebuie să găsim cum s-o facem prin propriile noastre forţe nu aşteptând intervenţia divină. Iar primul pas pentru a ne salva este să înţelegem cum funcţionează acest univers din care vrem/nu vrem facem parte.
Fizica pe care am învăţat-o noi este rezultatul observaţiilor mediului înconjurător care puse împreună au putut fi teoretizate şi exprimate matematic prin formule mai mult sau mai puţin complicate. Istoria fizicii este plină de corectări si reenunţări ale unor legi şi principii care nu au rămas bătute în cuie cînd s-au făcut noi descoperiri. În permanenţă fizica este rescrisă. Mereu va fi reenunţată pentru a putea să explice ceea ce observăm în lumea pe care o putem vedea. Cu cât ne mutăm mai departe acel punct de referinţă/observaţie cu atât mai greu ne este să păstram caracterul unitar al unei formule care exprimă fenomenele observate. Cine face asta? Oamenii ăia care şi-au dedicat întreaga putere de muncă pentru a afla un răspuns. Verificarea constă în încrederea pe care astronauţii au avut-o în ei si care s-au intors acasă (cu ceva excepţii) confirmând că ce-au gândit a fost corect.
Apropos! Tu cum ai face verificarea teoriei Big Bang-ului?
La ultima întâlnire m-ai intrebat ceva care m-a întristat. Dacă te uitai pe DVD-urile alea nu mai puneai întrebarea. Şi nici pe cea cu ce a generat energia aia. Posibilele răspunsuri sunt acolo. Dar... asta e.
Chestia aia cu materia, energia şi fluxul întunecat s-au inventat pentru că... rezultă din ecuaţiile matematice. N-ar fi prima dată când întâi apar în formule şi apoi sunt descoperite fizic tot felul de concepte, particole, etc... Sau, dacă vrei aşa-i in fizică! O fi ca-n tenis?
O teorie (cum ti-am spus, este în episoadele alea) spune că Big Bang este rezultatul ciocnirii a două universuri care n-au reuşit să rămână paralele. Rezultatul Big Bang-ului este universul în care noi trăim acum. Teorie care nu văd de ce-ar fi mai prejos decât cea emisă de stimabilul Haramein pe care tu-l consideri mult mai credibil si mai ales verificabil. El a fost pe luna, el a trimis sonde spaţiale în cosmos iar el a interpretat toate imaginile (in benzile alea de frecvenţă la care face referire...)
Cei de la Discovery, NatGeo, BBC s-au înşelat amarnic făcând filme cu nishte anonimi (unii laureaţi ai unor premii de excepţie în lumea ştiinţifică) şi n-au facut episoadele cu el. Acei aşazişi oameni de ştiinţă nici nu se pot compara cu Haramein care nici măcar n-a reuşit să-şi păstreze finanţările de care făcuse rost înainte vreme.
În ziua de azi, când televiziunea si computerul domină copios orice alt mediu de informare şi de popularizare a ştiintei eu personal "pun botu'" la frumoasele realizări (pe dr...! dacă mă uitam la asta de mult renunţam pentru că se simte sărăcia de imagini. Repetă căte un cadru de zeci de ori!) fiind atent la ce se spune încercând să înţeleg ce mi se sugerează.
Şi mie-mi place StarWars, StarTrek l-am văzut pe tot dar aici se opreşte asemănarea. Acolo este ficţiune aici este interpretarea realităţii. Nu e vina mea dacă realitatea a cam depăşit ficţiunea.
Eu nu mă dau bătut în căutarea răspunsurilor şi voi continua să mă informez cât voi putea de mult poate-l voi găsi pe cel adevărat. Şi... nu-i musai să mă şi satisfacă acel adevăr.
PS. O lege enunţată deja şi acceptată de lumea ştiinţifică spune că orice corp tinde către energia minimă (inclusiv entropia care participă la formarea acelei energii). Asta înseamnă că toţi tindem către moarte pentru că atunci vom avea energia minimă. Un adevăr care nu-mi place de loc...
Hai să fiţi iubiţi!
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'