Page 1 of 1

La pescuit de pesti periculosi

Posted: 13 Oct 2010, 13:09
by Pacapescarul
Sambata ce-o trecut, m-a scos Armand la o balta salbatica, undeva prin munti, unde am dat de speciile vizate. Pe un viscol de-au inchis circulatia pe Cheia, noi nu ne-am lasat batuti si l-am "dibuit".

Iote ce baboi frumosi :lol: :lol: :lol: :

Image

Image

Image

Si uite si captura finala:

Image

Niste delicatese pentru cunoscatori:

Image

Si un baboi tare fain, da' tare periculos :D :

Image

In concluzie, o partida foarte reusita pe care o recomand doar celor priceputi in a recunoaste speciile de mai sus. ;)

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 13 Oct 2010, 17:28
by cezar
Frumoase ghebe ! Si mai ales ...gustoase. ;)

Cat despre "frumoasa rosie cu picatele", aia este faimoasa muscarita, foarte toxica !

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 13 Oct 2010, 21:53
by Gabi
Faine si tinerele . Alea mai mature au piciorul lemnos si eventual ceva momeala vie (pinky) .Dar sunt (au fost) multe si prin padurile de pe langa Bucuresti unde se mai poate gasi si o alta delicatesa :palaria sarpelui. . Din pacate odata cu "modernizarea" Oborului adio vanzatori de ghebe ,dar in provincie au fost suficienta la 4 ,5 lei/kg. Excelente sunt mai ales murate in otet ..... ;)

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 14 Oct 2010, 07:08
by Petru Burian
Gabi wrote:Din pacate odata cu "modernizarea" Oborului adio vanzatori de ghebe ,dar in provincie au fost suficienta la 4 ,5 lei/kg. Excelente sunt mai ales murate in otet ..... ;)
Frumoase poze + amintiri din Moldova, unde am fost „stagiar de musai” 14 luni (1981-82) :D
Ce de mancaruri cu ciuperci :o mancam muratura de ghebe in otet + piper boabe + foi de dafin, ca pe compot, de’au ajuns colegele sa-mi aduca cate’un borcan la servici „poati si satura ardilianul nostru” :lol: :lol:
Partea trista este alta: dupa toate „parerile si explicatiile stiintifice” ale unor medici „cunoscatori in genetica si fiziologia ciupercilor” si foarte vorbareti prin ziare, s-a ajuns ca „boborul” sa se teama de ciuperci ca dracu de tamaie :mrgreen:
Acum aprox. o luna am facut o excursie (de dragul plimbarii) pe ruta Tg-Mures-Stanceni-Toplita-Gheorgheni-Joseni-Bucin-Sovata-Tg-M.
Am vazut zeci de localnici vanzand de-a lungul drumului, frumos insirate, galeti si cosuri cu ciuperci (dominant gălbiori), curat si atent culese, la preturi rezonabile si negociabile.
Credeti ca mai indraznea vreun „turist roman” (panicat de ziare, devenit paranoic si anxios) sa cumpere :?: :?: :?: in timp ce „tara” exporta ciupercile de padure (produse bio :!: ) cu sutele si miile de tone :evil: :evil: :evil:

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 14 Oct 2010, 08:47
by Pacapescarul
Aveti dreptate d-le Petru in legatura cu spaima indusa oamenilor de diversi. Pe de alta parte, personal am intalnit oameni care culegeau ciuperci "de-o viata" si care aveau in traista doua tipuri de ciuperci diferite si ei sustineau ca-i una singura. Norocul lor ca amandoua erau comestibile. Asa incat cred ca-i mai bine sa nu "pape", daca nu sunt siguri de recunoasterea lor. Pe de alta parte eu am incredere in culegatorii de pe marginea drumului (mai ales cei mai in varsta), le cunosc foarte bine si niciodata nu am vazut la ei ciuperci dubioase. Pacat ca in zonele cu potential mare nu sunt intreprinzatori romani, care sa le cumpere de la localnici si apoi sa le vanda civilizat (insotite de actele de rigoare) in magazinele de profil, de unde cu siguranta oamenii le-ar cumpara. E adevarat ca sunt straini (mai ales italieni) care cumpara masiv si exporta la ei in tara, dar doar anumite specii, pe cand in padurile noastre sunt zeci de alte specii foarte valoroase si gustoase pe care ei nu le cauta.

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 14 Oct 2010, 08:50
by Pacapescarul
Gabi wrote:Excelente sunt mai ales murate in otet ..... ;)
Sa vezi ce zacusca sau sarmalute de post ies din ele. :P

Re: La pescuit de pesti periculosi

Posted: 15 Oct 2010, 11:16
by Armand
Una peste alta a fost cea mai reusita "pescuiala" de bureti pe anul asta...

Vantul si viscolul a scos eficienta din noi si in 2 ore eram inapoi in masina murati pana la piele insa cu obiectivul indeplinit :D

Desi vremea e destul de rece am gasit o gama variata de bureti, de la ghebe care reprezentau scopul excursiei pana la hribi, vinecioare, pitoaste si creasta cocosului(ramurele).

O parte i-am pus la murat dupa reteta pe care a amintit-o domnul Buruian deoarece din Nord imi trag originile iar restul la congelat dupa ce i-am oparit in prealabil.

PS: In ceea ce priveste "Corcitul" ciupercilor despre care se tot vorbeste la stirile noastre de senzatie eu as vrea doar sa reamintesc domnilor reporteri biologia elementara de clasa a VI-a sau a VII-a unde ne invata ca inmultirea la ciuperci este "ASEXUATA" adica nu prea are cum sa se corceasca ;) .
Cazurile de intoxicatie prezentate destul de des la TV au 2 cauze:
1)Culegatorul a cules ciuperci in necunostiinta de cauza.
2)Culegatorul a mers la cules ciuperci de mana cu Domnul Bachus ;)