Page 1 of 2

Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 00:26
by nexu
Am pescuit de curand platica si fiind plina de icre, am procedat la pastrarea acestora, in ideea prepararii, doar ca in ziua prepararii, dupa ce mixeru` a batut ceva vreme, lamaie si o juma de kil de ulei, icrele aveau gust amar

Intrebare:-Cum se prepara icrele de platica???...sau, de ce au iesit amare, desi au fo` dezpielitate de tot???...

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 10:29
by Petru Burian
nexu wrote:Am pescuit de curand platica si fiind plina de icre, am procedat la pastrarea acestora, in ideea prepararii, doar ca in ziua prepararii, dupa ce mixeru` a batut ceva vreme, lamaie si o juma de kil de ulei, icrele aveau gust amar
Intrebare:-Cum se prepara icrele de platica???...sau, de ce au iesit amare, desi au fo` dezpielitate de tot???...
Icrele de platica se recolteaza si se prepara dupa perioada de prohibitie :evil:
Altfel ies amare :lol: :lol: :lol:

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 10:43
by cezar
nexu wrote:Am pescuit de curand platica si fiind plina de icre, am procedat la pastrarea acestora, in ideea prepararii, doar ca in ziua prepararii, dupa ce mixeru` a batut ceva vreme, lamaie si o juma de kil de ulei, icrele aveau gust amar

Intrebare:-Cum se prepara icrele de platica???...sau, de ce au iesit amare, desi au fo` dezpielitate de tot???...
Nexule, pe langa raspunsul prietenului Petru Burian, tin sa mai precizez faptul ca in cazul icrelor de platica nu m-a "inspirat" niciodata culoarea verzuliu cenusie, dimensiunea microscopica si gustul.

Dar, am preparat de cateva ori, la cererea unora capabili sa manance si matze de peste (nu numai icre), astfel :

- la 4 linguri de icre am pus 2 linguri la fel de pline cu gris fiert si racit (fara crusta care se face daca lasi grisul sa se raceasca)
- le-am bagat la mixer, l-am pus pe viteza mica cam 7-8 minute si am picurat mereu ulei ( in total cam 100 ml ); catre sfarsit am adaugat zeama stoarsa de la o lamaie mijlocie.
- cand s-a incorporat si lamaia, am pus cam o lingurita de sifon (un "sparc"). Apoi, le-a mai invartit mixerul, cam 1/2 minut.
- alaturi de bolul de icre, am pus pe o farfurie ceapa taiata foarte marunt.

Cei de care vorbeam mai sus le-au mancat cu placere; Dar mie sincer, nu mi-au placut. erau usoar amarui si aveau un iz prea pronuntat de peste, dupa gustul meu. Deh, sunt pescar de stiuca, in primul rand ;)

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 11:35
by Mihai Vinturache
Este un gust caracteristic icrelor de platica, de aceea se fac intotdeauna cu gris (sau paine).
De asemenea e recomandat ca ceapa sa fie taiata si nu data pe razator deoarece prin razuire rezulta o zeama de ceapa care la randul ei este amara.
Cunoscutele "icre tarama" care se gaseau pe la restaurante si "fast-food"-uri acum 25-30 de ani erau icre de platica.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 12:59
by costin stefanescu
Mihai,eu nu stiu chiar asa,tarama erau icre de peste mic marin ,amestecate,cel putin asa stiam eu!

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 14:04
by valic
Fratilor,
Icrele de tarama nu sunt marine, ele sunt din specia "taranca" cum spun lipovenii, adica Babusca si sunt f gustoase.
Cele de platica sunt si ele bune dar, doar in prima zi de la cules si preparat, din a doua zi se amarasc si nu mai sunt gustoase.
O spun din experienta.

Cele bune.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 14:18
by Claudiu
Asa-i spun majoritatea constantenilor la babusca: "taranca" si vreau sa zic ca am mancat o data icre de taranca, dar nu mi-au placut deloc, au un puternic gust de peste.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 14:51
by costin stefanescu
n-oi fi eu specialist in icre,da' tarama nu sant de "taranca" suta la suta!

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 16:21
by valic
costin stefanescu wrote:n-oi fi eu specialist in icre,da' tarama nu sant de "taranca" suta la suta!
Scuze Costine, am inteles eu gresit, eu ma refeream la taranca nu la TARAMA, alea de tarama parca sunt de origine marina.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 23 Apr 2010, 16:43
by Eugen Fetes
Icrele de platica sunt amarui. In general si eu ma "feresc" de ele, dar cand le am, intotdeauna le amestec cu icre de babusca, majoritare fiind cele de babusca.
Gustul de amarui se poate "drege" in anumite limite folosind lamaie sau lime si nu in cele din urma multa ceapa tocata marunt.
Grisul sau miezul de paine, ca si adaos la icre se folosesc atunci cand acestea sunt prea sarate.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 24 Apr 2010, 07:18
by Marian BARUTZ
Eu le prajesc si le dau pisicii Doly. Ce gust au, nu stiu, nu-mi spune dar probabil bun daca nu le refuza. Ii plac insa mai mult laptii, de` ca fetele :mrgreen:

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 26 Apr 2010, 14:30
by Armand
Eu le bag sare, piper, un pic de verdeata, 2-3 oua si o lingura de faina si le fac chiftele pe care le prajesc in ulei mult.
Ca sa fie mai ochioase, cateodata le si dau prin pesmet inainte sa le prajesc.

Ultima data cand le-am facut s-a simtit foarte putin gust amarui.


PS: Sacul care tine icrele la platica e foarte subtire si in general se sparge atunci cand incercam sa le scoatem. Din cauza asta eu am grija mai mare atunci cand le curat si le spal.
Ca sa le pot spala eficient, eu le pun intr-un vas mare, umplu cu apa si vars apa de deasupra dupa ce clatesc de cateva ori. Avantajul e ca icrele sunt mai grele decat apa :D
Dupa ce vad ca apa e limpede, le storc intr-o sita in care am pus un tifon.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 26 Apr 2010, 16:44
by Pacapescarul
Avand si eu peste un kil de icre de platica, din escapadele de la Sandulita, am preparat repede o portie mica. Rezultatul...toate icrele la gunoi. :evil: Asa teapa am mai luat cu capatanile de amur si crap de pe Blasova, care amaresc borsul foarte tare.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 11:52
by Petru Burian
Pacapescarul wrote:Asa teapa am mai luat cu capatanile de amur si crap de pe Blasova, care amaresc borsul foarte tare.
Treaba cu aceste capatani sta in felul urmator:
-- In partea superioara a cavitatii bucale, in locul aprox. de "unire" a coloanei vertebrale cu craniul, exista o formatiune osoasa, plata, de forma aprox. ovala si acoperita cu un cartilaj +/- striat (ondulat). In zona noastra se numeste "osul amar". El este de fapt parte din aparatul "masticator" al acestor specii. Acest os trebuie indepartat neaparat, sau in cel mai rau caz placa de cartilaj de pe el.
-- Eu obisnuiesc sa indepartez si arcurile branhiale cu branhii cu tot.
Face sotia o ciorba de "mama lui" :D :D :D

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 14:22
by Mihai Vinturache
Domnule Burian si eu fac la fel. Arunc si osul amar si branhiile. Ambele amaresc ciorba.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 16:27
by Pacapescarul
Osul amar si branhiile le arunc si eu chiar si la aia de-o palma. Cu capatanile de Blasova e altceva. Am gustat toate partile comestibile din capatana si constatarea a fost ca zgarciurile moi si gelatina din cap sunt amare, carnea nu avea nimic.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 16:36
by nexu
Icrele amare, au fost preparate de catre o gospodina, care a ras ceapa, dar ea sustine ca icrele erau amare pana sa adauge ceapa rasa...

Am mancat aceleasi icre de platica, preparate de catre o vecina, care a adaugat ceapa tocata si acestea nu erau deloc amare...de fapt erau cele mai icre delicioase :twisted:
Osu` amar, ca e de la platica, sau crap, afecteaza ciorba, nicidecum salata de icre...

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 16:40
by Pacapescarul
Eu le-am testat fara ceapa si mi-au facut gura punga.

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 16:44
by nexu
Vorbesc cu vecina si va dau reteta aici ;)

Re: Icre de platica!!!...

Posted: 27 Apr 2010, 20:24
by Marian BARUTZ
nexu wrote:Icrele amare, au fost preparate de catre o gospodina, care a ras ceapa, dar ea sustine ca icrele erau amare pana sa adauge ceapa rasa...

Am mancat aceleasi icre de platica, preparate de catre o vecina, care a adaugat ceapa tocata si acestea nu erau deloc amare...de fapt erau cele mai icre delicioase :twisted:
Osu` amar, ca e de la platica, sau crap, afecteaza ciorba, nicidecum salata de icre...
Nexule, io cred ca tot vecina, bate-o vina, era divina :mrgreen: