Porcu-i porc, mai ales de Craciun !

Discuţii fără iz de peşte

Moderator: dutustoica

dutustoica
Moderator

Re: Porcu-i porc, mai ales de Craciun !

Post by dutustoica »

cezar wrote:
Tocmai acum, cand Dutu se pregatea sa ne dea si reteta de "şonc" (zis si prosciutto de Banisor-Salaj). Este bun, tare bun !
Oare din mistret se face "şonc"? Ca sambata as vrea sa urmez exemplul lui Mihaita. Dar daca nu merge la "şonc", nu ma duc !
Nu merge la shonc pentru ca maninca ghinda, iar dupa spusele dlui profesor Burian - si are dreptate 100% - va fi un shonc tare, ca si slanina de altfel. Eu iti propun sa te duci, chiar daca nu merge la "shonc", merge la carnati. :o :o :o
Apropo de "jambonul" de Banisor-Salaj, reteta nu este diferita de cea de la slana. Se pune la saramura la fel, se tine 3-4 saptamani ca sa patrunda bine sarea, se scoate, se sterge (curata de sare), se zvanta si se pune la fum. Dupa aceea se atarna in camara si umbli la ea .....dupa PASTI.
mihai_mura

Post by mihai_mura »

:( Am incercat eu sa fac "shonc" asa, de doua ori. Saramura, 3-4 saptamani la rece, intoars, gadilit, descantat ...afumat....
Si... :cry: :cry: ....cand taiam din el scartia cutitul si carnea arata precum curcubeul, asa de sarata era! :cry: :cry: :cry: Nici cainele nu o manca. Nu iese si gata, stric carnea. :( :(
Am schimbat tactica - am niste prieteni, din vremea studentiei, la Timisoara si imi trimit ei gata preparat (parintii sa le traiasca). Bun tare!! ;) ;)
Last edited by mihai_mura on 16 Dec 2009, 22:38, edited 1 time in total.
Image
Mihai Muraraşu
Tel. 0722 70 70 88

mihai_murarasu@yahoo.com
Albatrin

Post by Albatrin »

valic wrote:
Albatrin wrote:Şi poate-i pui o pulpă la congelator, pentru o tocană mare, mare, la primăvară, pe mal de gârlă. Prietenii ştiu de ce!!!!
Sau si mai bine, o trimite prin posta rapida pe adresa mea de acasa ......... eh ..... ce zici ...... nu suna tentant ? ........ ;)
Gata, mi-am adus aminte, Vali a plecat inainte, d'asta nu ştie despre ce-i vorba:
Image Image
Cristi Nedelcu
0722.880.939
Vrei să fii fericit o zi, îmbată-te; un an, însoară-te; o viaţă, apucă-te de pescuit !!!
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Apropo de denumiri: suncă, slănină, jambon. :D :D :D
Din capitolul „aventurile unui ardelen la Bucuresti” – o mini poveste:
Anul 1975, subsemnatul student in Bucuresti, caminul „6 Martie” langa Opera.
Sambata seara. Servit cina la cantină.
Ora 22, „inscris” la un „pokeraş studentesc”; 5 competitori, bere si lupta apriga.
Ora 04 dimineata. Dupa „consistenta” cina de cantina + dracii de rigoare + berea consumata, ne-a apucat un chiorăit de mate cum rar s-a mai pomenit; inclusiv pe subsemnatul, care ca un facut, tocmai atunci aveam epuizată „rezerva de supravietuire” (regula de fier / 5 ani de stat la camin).
Partida este intrerupta si se discuta cu disperare procurarea a oareşce comestibil. Se face inventarul, se gasesc cateva felii de paine uscata, un borcan de mustar + nimic altceva :( :( :(
Vazand disperarea colectiva, unul din participanti (oltean get-beget) zice: am eu niste şuncă in camera, dar tre. sa merg dupa ea.
Impartim repede feliile de paine, subsemnatul pregatesc „brişca” si cuget in sinea mea: 2 felii de paine + 1-2 felii de şuncă cu mustar = o gustare mai mult decat acceptabila. :roll: :roll: :roll:
Dupa aprox. 15 minute de asteptare si salivare incordata, apare si „salvatorul” cu şunca.
Cand desface hartia, surpriza :shock: :shock: :shock: o slănină groasa, semicruda, afumata ca dracu, vorba unui clasic in viata „de dat la săpun” :evil: :evil: :evil:
Frustrat, revoltat si "nervos nevoie mare", ma iau de „creştin”: pai bine frate, vezi ca murim de foame, ne promiti suncă si vii cu porcaria asta de slană :!: :!: :?: :?:
Toata lumea inlemneste in jurul mesei si se lasa o tacere grea, dupa care toti sar in sus, ca ce am cu omul, ca el a adus şuncă asa cum a promis. Eu, ma lansesz intr-o tirada apriga: care şuncă măi, voi nu vedeti ca asta’i o slanină nenorocita :?: :?: :?:
Se supune la vot si rezulta (cu majoritate zdrobitoare) ca’s plecat cu pluta si habar nu am ce-i aia şunca :!: :!: :!:
Epilog:
Dupa 2 zile de „exit poll” prin camin, am aflat ca şunca’i şuncă, iar ce vroiam eu se chiamă jambon :D :D :D
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Mihai Vinturache
Moderator

Post by Mihai Vinturache »

Domnu doctor, am trecut prin aceeasi experienta si inca mi se mai intampla destul de des.
Adica fasolea cu sunculita inseamna de fapt fasole cu (in cel mai bun caz) feliute de kaizer gras bine de tot (ma refer la restaurant).
Iar ceea ce prin Ardeal este cunoscut ca sunca, pe aici e numit jambon sau mai nou, hamon (adica spaniolescul jamon) sau prosciuto, ca ne neologizam limba.
Iar cum partenera mea e olteanca... va dati seama ce discutii!!! In care mereu are dreptate, ca nu pot risca sa raman nemancat...
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
cezar

Post by cezar »

Mihai Vinturache wrote:Domnu doctor, am trecut prin aceeasi experienta si inca mi se mai intampla destul de des.
Adica fasolea cu sunculita inseamna de fapt fasole cu (in cel mai bun caz) feliute de kaizer gras bine de tot (ma refer la restaurant).
Iar ceea ce prin Ardeal este cunoscut ca sunca, pe aici e numit jambon sau mai nou, hamon (adica spaniolescul jamon) sau prosciuto, ca ne neologizam limba.
Iar cum partenera mea e olteanca... va dati seama ce discutii!!! In care mereu are dreptate, ca nu pot risca sa raman nemancat...
In Oltenia se chiama ...bacon. :lol:
Armand

Post by Armand »

Mihai Vinturache wrote:Domnu doctor, am trecut prin aceeasi experienta si inca mi se mai intampla destul de des.
Cu riscul de a-mi primi injuraturile de rigoare intervin din nou cu povesti despre obiceiurile "altora" legate de porc.

Faimosul "Hamon" se face in Spania din porci semisalbaticiti din rase rustice(asemanatoare mangalitzei noastre) si hraniti tocmai cu ghinda de care amintea domnul profesor sa ne ferim. Se cresc in ferme intinse unde fiecarul godac ii revin cca 1,5 hectare de teren unde sa isi caute singur mancarea(cel putin in teorie). In practica eu cred ca sunt tinuti sub un acoperis unde sunt hraniti si adapati cum se cuvine si au doar un teren unde sa isi faca gimnastica de intretinere :twisted: :lol:
costin stefanescu
Moderator

Post by costin stefanescu »

Bai fratilor,atata ati vorbit de porcine,fripturine,shoncuri si alte alea de m-ati facut sa-mi ploua-n gura si ca s-o dreg am facut o pomana porcului,asa in loc de copca si de bucurie c-a venit bocciu iar la putere :lol:

Image

Image

sanatate si La multi ani!vine Craciunuuuu! :D

Image
Claudiu

Post by Claudiu »

He he... Sa-ti fie de bine!
Noroc! Image
cezar

Post by cezar »

Hai, frate Costine, că nu-i atat de grav ! :D Dacă tot nu prea mai au pe cine sa dea vina (PNL-ul şi PSD-ul au preferat opoziţia) pentru eşecurile inerente (doar n-o sa dea vina pe UDMR, care are propriul electorat fidel), singura soluţie este să se plangă de greaua moştenire a guvernelor Boc I, II şi III. :D ;) .
Dar şi o veste bună ! Reintră în cărţi doamna Udrea ! ;)
Va fi un guvern mişto!
PETER

Post by PETER »

A fost
OFF TOPIC.
L-am sters.
Last edited by PETER on 17 Dec 2009, 22:58, edited 1 time in total.
http://www.pescarulclujean.com

Take it a smile to your face,
it's so nice to be happy!
Adar Marian

Post by Adar Marian »

... si nu mai tin minte care ma tragea pe mine de maneca, cum ca n-are loc politica pe un forum de pescariii
Dom'le, parca aici tematica o constituiau porcariile, ori ma-nsel?
cezar

Post by cezar »

Adar Marian wrote:... si nu mai tin minte care ma tragea pe mine de maneca, cum ca n-are loc politica pe un forum de pescariii
Dom'le, parca aici tematica o constituiau porcariile, ori ma-nsel?
Pai este vorba despre porci, perfect on-topic ! ;)

Adica, daca anul asta, de bine de rau, ne incropim, la anul, nu se stie...
Petru Burian

Post by Petru Burian »

Sa revenim la subiect :lol: :lol: :lol:
Rasa de porc Mangaliţa (mag. Mangalica)
1 -- rasa de porc recunoscuta ca fiind de origine maghiara; din 2004 este inclusa pe lista raselor periclitate si ocrotite, datorita fondului sau genetic valoros.
2 -- aparitia rasei se considera a fi la inceputul a anilor 1800; urmare a incrucisarilor consecutive rezultand o rasa selectionata predominant pt. productia de grasime. Caracteristicile sale sunt: slanina de calitate deosebita, carne cu continut ridicat de grasimi.
3 -- succesul actual al rasei se datoreaza opiniei larg raspandite conf. careia structura acizilor grasi este deosebit de buna, respectiv cu un continut scazut de colesterol – FALS !!
Adevarul:
4 -- studiile comparative cu alte rase de porci, in conditii de furajare si crestere similare, au evidentiat diferente minime (Csapó et colab. 1999):
a./ total acizi grasi saturati: 39,88% (Mangalita) / 41,78% (alte rase);
b./ acid linoleic dublusaturat: 11,47% (Mangalita) / 10,63% (alte rase);
c./ acizii grasi polisaturati (fara acidul linoleic), benefici sanatatii sunt putini (0,5%), in timp ce la pestii oceanici sunt 40%, din care 30% acizi omega-3 => continutul in acizi grasi nici nu se apropie de valorile ideale.
5 -- nici continutul scazut de colesterol nu este o realitate: 83-85 mg/100 gr., val. medii.
In concluzie:
Continutul de acid linoleic dublusaturat este mai scazut cu valori minime fata de alte rase de porci, dar aceasta diferenta a fost intens exploatata in scopuri comerciale, ajungandu-se la acreditatrea ideii ca untura rasei Mangaliţa este sanatoasa, chiar benefica sanatatii.
Este adevarat ca produsele si carnea (cu continut ridicat de fier) provenind de la ceasta rasa, preparate dupa retete traditionale, sunt foarte gustoase, dar si pretul este pe masura.

P.S. Mare parte a Pustei Ungare a fost declarata Rezervatie naturala (un fel de RBDD) si se lucreaza intens la reconstructia sa ecologica, adica refacerea florei si faunei originale. Printre speciile repopulate este si Mangaliţa, care se creste in stabulatie libera, in zona Pustei umede, cu furajare minima pe baza de porumb. Hrana sa naturala consta in tuberculii de stuf, diverse radicini, mici animale de zona umeda, plante ierbacee, etc. Nici vorbă de ghindă in acest caz :!: :!: :!:
Image
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Dumitrescu Iancu

Post by Dumitrescu Iancu »

Am umblat putin la cadita cu minunatii(ca nu-mi vine sa le mai zic porcarii!)!Se preconizeaza rezultate de exceptie:slana frageda,soriciul la fel,soncul numa' atat cat trebe' de sarat,kaizerul la fel,de miros numai spun(nu se simte?)!Le mai las cateva zile la sare,cat sa termin pregatirea etapei a doua-afumarea!Am promisiune maine de niscai rumegus de fag,montez "instalatia" si la treaba!Va mai trimit o portie de miros dupa ce le afum! :lol: :lol: :lol:
dutustoica
Moderator

Post by dutustoica »

Dumitrescu Iancu wrote:Am umblat putin la cadita cu minunatii(ca nu-mi vine sa le mai zic porcarii!)!Se preconizeaza rezultate de exceptie:slana frageda,soriciul la fel,soncul numa' atat cat trebe' de sarat,kaizerul la fel,de miros numai spun(nu se simte?)!Le mai las cateva zile la sare,cat sa termin pregatirea etapei a doua-afumarea!Am promisiune maine de niscai rumegus de fag,montez "instalatia" si la treaba!Va mai trimit o portie de miros dupa ce le afum! :lol: :lol: :lol:
Prietene, tu nu poti fi obiectiv in aprecieri. E slana ta, shoncul tau, adica a porcului tau am vrut sa zic. Dar ca sa nu ai dubii in ce priveste calitatea lucrarii si pentru a verifica daca ai respectat reteta, adu din fiecare produs cate o mostra, la cafeneaua din 14 :roll: :roll: :roll:. Eu aduc palinca si ceapa. Abia dupa aia, vei putea sta linistit si multumit. ;) ;) ;) Sper sa le si afumi, pana atunci :D :D :D. Doamne, imi lasa gura apa, numai cand ma gandesc :lol: :lol: :lol:
Dumitrescu Iancu

Dutule,logica ta-i corecta:asa-i,nu pot fi prea obiectiv!Daca nu reusesc sa afum cate ceva din toate cele pana pe 14,sigur reusesc pana la Bal,si le-om gusta atunci! :lol: :lol: :lol:
Albatrin

Post by Albatrin »

Dumitrescu Iancu wrote:Dutule,logica ta-i corecta:asa-i,nu pot fi prea obiectiv!Daca nu reusesc sa afum cate ceva din toate cele pana pe 14,sigur reusesc pana la Bal,si le-om gusta atunci! :lol: :lol: :lol:
Ce mă, de mâine până miercuri nu poţi să pui şi tu prima tură la afumătoare, să guste şi gura noastră dân minunăţiile tale? :evil: Hai mă că eu dau pita, aia pripită, ce-o fac ăştia la Rateş, nu fi zgârcit, că nu sărăceşti dintr-o gura de slană şi una de şonc!!!! :lol: :lol: :lol:
Cristi Nedelcu
0722.880.939
Vrei să fii fericit o zi, îmbată-te; un an, însoară-te; o viaţă, apucă-te de pescuit !!!
Dumitrescu Iancu

Pushtiule,la modul cum pui problema,nu pot decat sa raspund scurt:'nteles,sa traiti! :lol: :lol: :lol: Toata smecheria e sa-mi vina rumegusul maine,ca de nu iti pregatesc special o portie afumata cu cauciucuri de masina,ca iese fum mult si merge repede! :lol: :lol: :lol:
Claudiu

Post by Claudiu »

Pacat ca nu suntem aproape, ca a mea e gata afumata :D sunca ;)
Post Reply

Return to “Cafenea”